Poleg dogajanja v mestnem središču Nove Gorice bo letošnje Goriško poletje potekalo tudi izven mesta, na podeželju. Foto: Wikipedia
Poleg dogajanja v mestnem središču Nove Gorice bo letošnje Goriško poletje potekalo tudi izven mesta, na podeželju. Foto: Wikipedia

Ob običajnih prizoriščih v mestnem središču bo letošnje Goriško poletje potekalo tudi v Lokovcu, v Solkanu, na Lokvah, v Šempasu, v Taboru nad Dornberkom in še kje. Podžupanja Mestne občine Nova Gorica, Damjana Pavlica: "Prej je s prireditvami živela samo Nova Gorica. Prav se nam zdi, da damo možnost tudi podeželju, da se približamo tudi tem ljudem."

Tradicionalnim velikim prireditvam, kot so na primer festival uličnega gledališča Ana Desetnica, Vinilvečeri na gradu Kromberk, Glasbe sveta, srečanje saksofonistov in Letni kino Silvana Furlana, se pridružujejo še številne druge. Dogodkov bo prek 200, je povedal koordinator Goriškega poletja Tomaž Belingar iz Kulturno-umetniškega društva Krea: "Okoli 70 koncertov, 15 filmskih večerov, 25 gledaliških predstav, 20 plesnih večerov in predstav. Nekaj bo tudi razstav, performansov, literarnih dogodkov, delavnic in tečajev."

Poletno dogajanje bo imelo tudi okoljevarstveni pridih, z dvodnevnim gostovanjem karavane Climate of Change, ki se bo s cirkuškim spektaklom ustavila v desetih evropskih mestih. Vodja projekta Mateja Skrt: "Skozi umetnost želimo opozoriti na nevarnosti globalnega segrevanja, kako podnebne spremembe vplivajo na migracije in kako lahko sami kot posamezniki to spremenimo."

Novogoriška mestna občina je za promocijo in koordinacijo prireditev ter potrebno infrastrukturo namenila slabih 20 tisoč evrov, programski del dogajanja pa podpira prek kulturnih razpisov in financiranja javnih zavodov s tega področja.