Antenski stolp na Nanosu, na katerem je tudi DAB+ oddajnik. Foto:
Antenski stolp na Nanosu, na katerem je tudi DAB+ oddajnik. Foto:
Zagon digitalnega radia

Omrežje DAB+ s samo 7 oddajnih točk dosega 73 odstotkov slovenskih gospodinjstev ter pokriva 89 odstotkov avtocest in hitrih cest. Poleg večje pokritosti bodo poslušalci imeli številne prednosti zaradi učinkovitejšega kodiranja in kakovosti zvoka. Nova platforma omogoča tudi večpredstavne vsebine, ki lahko dopolnjujejo radijske ali ponujajo čisto nove, kot so besedilna in slikovna sporočila v zvezi s programom, elektronski programski vodnik in prometne informacije v obliki dodatnih besedilnih ali slikovnih sporočil.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija je na Nanosu dejal: "To je pomemben korak na področju digitalizacije naših storitev. Pred šestimi leti smo uvedli digitalno televizijo, torej DVBT signal, in takrat tudi ugasnili analogne oddajnike. Potem je potekala digitalizacija na raznih področjih znotraj hiše. Danes pa prižigamo še prvo digitalno radijsko omrežje, ki seveda prinaša nove storitve in novo kakovost v radijske sprejemnike. Seveda bodo morali tisti poslušalci, ki bodo želeli programe sprejemati preko novega sistema, morali tudi nabaviti ustrezne radijske sprejemnike, torej DAB+ sprejemnike."

Začetek digitalnega radia ne pomeni ugašanja analognega FM-radia. FM-radio v Sloveniji ostaja, kar pomeni, da bo mogoče obstoječe radijske programe poslušati kot do zdaj. Po Fillijevih besedah pa je DAB+ zagotovo tehnologija prihodnosti, zaradi česar naj ustrezen sprejemnik zahtevajo na primer tisti, ki kupujejo nov avtomobil.

Pravico za oddajanje v digitalnem radijskem omrežju je dobilo skupno 9 izdajateljev za 13 radijskih programov. Od danes je mogoče z DAB+ sprejemniki poslušati štiri radijske programe RTV Slovenija: Prvi program, Val 202, Ars in RSi.

Regionalni programi in programi za narodnosti dovoljenja za oddajanje še nimajo, tudi tehnologija ne omogoča večjega števila programov od sedanjega. "Tudi mi si seveda želimo v ta sistem, kmalu, prav zaradi motenj, ki jih doživljamo ob meji. Signal DAB+ ponuja bistveno boljšo kakovost, brez interferenc," je dejal odgovorni urednik Radia Koper Andrej Šavko. Kaj še sta mu na Nanosu povedala generalni direktor Marko Filli in direktor enote Oddajniki in zveze Miran Dolenec, lahko slišite prek povezave nad besedilom.

Zagon digitalnega radia