Od enajstih trafik v Kopru so odprte samo tri. Foto: Radio Koper
Od enajstih trafik v Kopru so odprte samo tri. Foto: Radio Koper
trafike
Časopise, tobačne izdelke in podobno je še vedno mogoče kupiti v Olmu ... Foto: Radio Koper

Kupovanje časopisov, revij, tobačnih in drugih izdelkov ter avtobusnih vozovnic je v Kopru oteženo, saj je večina trafik že več mesecev zaprtih. To, pravijo domačini in turisti, ni dobro. Ker stojijo kioski na javnih površinah, smo se pozanimali, kdo je lastnik in kaj namerava občina.

Trg Brolo, Vojkovo nabrežje, Semedela, Žusterna, Ukmarjev trg, pri tržnici in banki, v Olmu - to so lokacije, kjer so že nekaj mesecev trafike zaprte. Na njih ni nobenega obvestila, zakaj.

Osem kioskov je v lasti podjetja Trafikca , ki nam je povedal, da jih je oddajal podjetju Delo prodaja, a je julija pogodbo z njim razdrl. Zdaj, pravi, bo iskal rešitev, da bi jih upravljal sam. A priznava, da bo težko zaradi omejevalne zakonodaje na področju prodaje tobačnih izdelkov, ki predvideva tudi pridobitev licence.

Odgovor z občine je nekoliko drugačen. Trafike so postavljene na javni površini, ki jo je občina že pred leti oddala v okviru postopka javnega zbiranja ponudb. Dovoljenje je poteklo v mesecu juniju in na občini proučujejo, ali se ta dejavnost odvija na najbolj primernih lokacijah. Vežnaver pravi, da računa na podaljšanje dovoljenja. V Kopru in primestju smo našteli le tri odprte kioske, ti pa so v lasti podjetje Delo prodaja.

Prispevek Tjaše Škamperle s kratko anketo med mimoidočimi: