Maketo drugega tira sta si med drugimi ogledala premier Miro Cerar in minister Peter Gašperšič. Foto: Vlada RS
Maketo drugega tira sta si med drugimi ogledala premier Miro Cerar in minister Peter Gašperšič. Foto: Vlada RS
Cerar Koper
Zabojnika z maketo stoji pred stavbo Uprave za pomorstvo v Kopru. Foto: Radio Capodistria/Lara Drčič

Maketo, ki od prejšnjega tedna v Kopru prikazuje potek drugega tira, smo, kot kaže, močno preplačali. Direkcija za infrastrukturo je izbrala podjetje, ki je izdelavo in postavitev ocenilo na 133 tisoč evrov. Po naših izračunih pa je bila druga - neizbrana - ponudba za kar 73 tisočakov ugodnejša. Ministrstvo za infrastrukturo je uvedlo interno revizijo nad postopkom javnega naročila.

Multimedijsko maketo, ki jo je prejšnji teden v Kopru odprl sam predsednik vlade, je izdelalo in postavilo podjetje Art Rebel 9 za 133.000 evrov. Drugo podjetje, RPS, je bilo pripravljeno maketo izdelati za 60.000 evrov. Že sam sklep o oddaji javnega naročila, pod katerim je podpisan direktor Direkcije za infrastrukturo, , nakazuje, da se cene in dodeljene točke, ki vplivajo na izbor, ne ujemajo. 100 možnih točk namreč niso dodelili ekonomsko najugodnejši ponudbi, ampak tisti dražji.

Ko smo sklep pokazali dvema poznavalcema javnih naročil, ki ne želita biti imenovana, sta dejala: očitna napaka. Nad katero pa se, zanimivo, neizbrani ponudnik ni pritožil. Zakaj, nismo uspeli izvedeti. Računsko napako dopuščajo tudi na Ministrstvu za infrastrukturo, zato so včeraj uvedli interno revizijo nad postopkom odločitve o oddaji javnega naročila. Minister Peter Gašperšič prve ugotovitve štiričlanske komisije pričakuje danes. Maketo je sofinancirala Evropska komisija, ki jo bo gotovo zanimalo, ali je bil denar porabljen neracionalno.

Včeraj maketa ni delovala ves dan, saj so morali zaradi nevarnosti poplav, postavljena je tik ob morju, izklopiti električno napajanje. Zaplet, ki vladni ekipi pred jutrišnjim pričanjem na Vrhovnem sodišču glede referenduma o drugem tiru, zagotovo ni v korist.

Prispevek Tjaše Škamperle: