Klicni center je med drugim namenjen pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika in pri iskanju ambulant za neopredeljene. Foto: Pixabay
Klicni center je med drugim namenjen pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika in pri iskanju ambulant za neopredeljene. Foto: Pixabay

V novogoriškem zdravstvenem domu so v prvih tednih delovanja klicnega centra za pomoč pacientom urejali zgolj primer redne napotitve pacientke, ki je želela dobiti termin, na omenjeni center pa se je obrnila, ker se ji v ambulanti nihče ni oglasil. V Kopru je bilo nekaj zahtev, predvsem zaradi nevračanja telefonskih klicev, je povedal strokovni vodja Matjaž Štefan, ki projekt ministrstva vidi predvsem kot obvod delujočega sistema in dodatni pritisk na zdravnike v ambulantah, kjer so s pacienti v stiku tudi na drugačne načine.

Neka splošna pomoč in usmerjanje pacientov z osnovnimi navodili so dobrodošli, lahko zmanjšajo število nepotrebnih klicev v ambulante družinske medicine, pa menijo v Piranu. Klicni center so obvestili, da v eni od dveh ambulant v starem mestnem jedru Pirana še sprejemajo paciente, vendar na novo je od takrat še nihče ni izbral, je pojasnil direktor Matjaž Krajnc: "Na to opozarjamo že več let. Nikoli ni bilo pacientov dovolj za dve ambulanti." Tudi neopredeljene usmerjajo tja, a se nočejo vpisati, pravi direktor: "In s tem imajo zavezane roke in ne moremo organizirati ambulante za neopredeljene, dokler niso vse ambulante polne, s toliko pacienti, kot jih morajo minimalno imeti."

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Načrt za izvedbo oskrbe neopredeljenih sicer že imajo. Vpisovali bi jih postopoma, najprej k enemu zdravniku, nato korakoma še k drugim. Delo bi potekalo izven rednih urnikov in bi bilo plačano. Zdaj neopredeljene, več kot 100 jih je, obravnavajo v ambulantah v Luciji, kot bi bili opredeljeni, a povračila stroškov ni.

Aprila ali maja bi lahko sicer s prihodom nove zdravnice odprli nov program družinske medicine. Še vedno pa ne uspejo dobiti specialista pediatrije. "Ravnokar se dogovarjamo z novo ekipo na občini, ki nam je obljubila kadrovsko stanovanje," je dodal Kranjec. S tem bi morda uspeli pridobiti oziroma prepričati pediatra za delo v Zdravstvenem domu Piran.