Do stečajnega postopka podjetja MIP še ni prišlo. Foto: BoBo
Do stečajnega postopka podjetja MIP še ni prišlo. Foto: BoBo

MIP je v stečaju pristal aprila leta 2009. Delo je izgubilo več kot 250 zaposlenih. Tedanji stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič si je zaman prizadeval, da bi z oddajo proizvodnih prostorov v najem ohranil proizvodnjo. Stečajna masa je bila kot celota ocenjena na 34 milijonov evrov.

Po več neuspešnih poskusih prodaje so kompleks z zemljišči razdelili na več delov in pred tremi leti je za štiri milijone in pol kompleks kupila Pivka Perutninarstvo in začela s proizvodnjo. Pred petimi leti je vodenje stečajnega postopka MIP prevzel Marko Zaman, uspel premakniti mirujoče stanje in zaključek z načrtom predvidel konec julija letos. Kar pa se ni zgodilo. Marko Zaman pojasnjuje razloge: "Potrebno je bilo izvesti še eno razdelitev, poplačati prednostne upnike v višini 700 tisoč evrov. Vmes se je izkristalizirala zadeva v zvezi z nekim vračilom DDV, tako da smo uspeli 70 tisoč evrov izterjati iz naslova DDV-ja iz leta 2008 in 2009. Ostalo je še 270 tisoč evrov."

Do države je ostala terjatev v višini 280 tisoč evrov, zato so upnike pozvali, da se izjasnijo, ali začnejo upravni spor z državo ali ne. O nadaljnih postopkih pa Zaman pove: "Če bodo izjavili, da moramo izterjavo delati, bomo morali ta načrt podaljšati. Jaz upam, da to ne bo potrebno. V kolikor ne bo, končamo razdelitev, damo končno poročilo in gremo v zaključek stečaja."

Stečajni postopek, ki traja že več kot 12 let, naj bi se po sedanjih načrtih zaključil najkasneje do konca leta, v kolikor upniki ne bodo zahtevali izterjave, sicer pa se lahko zavleče še za okrogli dve leti.