Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec
Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec

Gre za pomemben korak v ureditvi medsebojnih lastniških razmerij med državo in Mestno občino Nova Gorica. Obenem pa pomeni osnovo za začetek izgradnje zunanjega amfiteatra gledališča. Podžupanja Damjana Pavlica: "Na Mestni občini Nova Gorica smo zelo veseli, da opravljamo prenos zemljišča. Da se lahko v zelo kratkem času začneta izvajati tudi projektna dokumentacija in izvedba tega projekta, ki je za Novo Gorico v smislu EPK zelo pomemben."

Prenos zemljišč je pomemben tudi za državo oziroma Ministrstvo za kulturo in Miran Zupan: "Izjemno zadovoljen sem, da se je zaključil ta postopek. Da je gledališče dobilo funkcionalno zemljišče, ki ga uporablja že vsa ta leta. Da je država dobila lastnino tudi na tem in bo upravljanje prenesla na gledališče. Kar pomeni, da se zaključi prenos ustanoviteljstva na državo."

Zunanji avditorij je bil načrtovan že ob izgradnji nove gledališke stavbe, vendar do tega ni prišlo. Zdaj so dani pogoji. Ministrstvo je zagotovilo dva milijona evrov, še nadaljnji milijon bo občina iskala tudi na evropski ravni. Do konca leta bo izdelana projektna dokumentacija. V začetku prihodnjega se bo začela gradnja in predvidoma zaključena do konca leta. O pomenu te pridobitve direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec: "Za celoten prostor je to zelo velika pridobitev, saj bodo v tem zunanjem amfiteatru možne različne kulturne prireditve. Spogledujemo se tudi z opernimi predstavami in seveda nizom gledaliških predstav, ki jih bo moč izvajati tudi v poletnem času."

Amfiteater pa bo veliko pripomogel tudi pri izpeljavi prireditev v okviru Evropske prestolnice kulture.