Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaposleni zavoda Obalne lekarne Koper bodo meritve in svetovanje danes med 8. in 14. uro izvajali še pred lekarno v Hrpeljah, jutri pa pred lekarno v Semedeli. Direktorica Katja Gombač Aver: "Poleg tega pa že nekaj let izpostavljamo tudi storitve, ki so vezane na kognitivne storitve in v zadnjem času z brezšivno skrbjo. To sta izdelava osebne kartice zdravil in pa pregled uporabe zdravil."

Osebna kartica zdravil je dokument, ki vsebuje vse ključne podatke, ki jih bolnik potrebuje za pravilno in varno uporabo zdravil. Velja okvirno eno leto, po potrebi se dopolnjuje. Storitev je plačljiva. Magistra Nastja Turk: "Na tem seznamu so informacije o tem, za kaj pacient določeno zdravilo uporablja, kdaj ga mora jemati in na kaj mora biti pri tem pozoren." Podatke s kartice zdravstvenega zavarovanja dopolnijo s podatki, ki jih dobijo pri pogovoru z bolnikom, včasih je potreben tudi posvet z lečečim zdravnikom.

Od julija naprej se posvet s farmacevtom, ki je za to pridobil posebne kompetence, pregled uporabe zdravil in dopolnil ter oblikovanje osebne kartice zdravil v okviru tako imenovane brezšivne skrbi lahko izvede tudi v breme zdravstvenega zavarovanja, a pod posebnimi pogoji: "Upravičeni so bolniki, ki imajo večje število zdravil, na primer pet in več; obenem pa še pogoste spremembe v terapiji ali pogosta prilagajanja odmerkov; ali pa imajo morda slabše kognitivne sposobnosti in slabše razumejo svojo terapijo; so bili ob tem večkrat hospitalizirani ali pa zanje skrbijo svojci in imajo težave pri spremljanju in izvajanje terapije." Farmacevt lahko ob izdaji zdravil že sam zazna, če bolnik ustreza tem kriterijem in tak posvet sam predlaga.