Baška grapa in Podbrdo. Foto: Wikipedia/Pinky sl
Baška grapa in Podbrdo. Foto: Wikipedia/Pinky sl

Prebivalstvo se stara, število učencev zmanjšuje, hiše prodajajo, mlade družine pa izseljujejo, so izpostavili na sinočnji dobro obiskani okrogli mizi o življenju v Baški grapi, ki jo je organizirala Osnovna šola Simona Kosa Podbrdo. To je še leta 2000 obiskovalo več kot 150 učencev, letos le še 41. Stanje se je začelo slabšati po zaprtju tovarne volnenih izdelkov Bača Podbrdo leta 2002, ko je delo izgubilo 160 ljudi.

Večina ljudi iz Grape se danes vozi na delo v Tolmin, Novo Gorico ali na Gorenjsko, veliki zaposlovalci so dom upokojencev Podbrdo in Petrovo Brdo, Domel v Železnikih ter Slovenske železnice.

Možnosti za razvoj vidijo v spodbujanju kmetijstva, gozdarstva in lesne industrije ter turizma. Navsezadnje se pripravlja tudi pohodniška pot Julijske Alpe. Predsednik KS Podbrdo : "Odpirajo se sobe, kar je lahko dodaten zaslužek in lahko v nekaj letih preraste tudi v začetek samostojnega posla. Mislim, da moramo razmišljati o več manjših zadevah, ki so uresničljive. Vedeti moramo, da če danes pride nekdo v Podbrdo postavit stroje in mora dobiti 50 ljudi, jih tu ne bo dobil."

Predvsem za mlade je možnost tudi delo od doma, za kar pa je nujno širokopasovno omrežje, kar občutijo tudi organizatorji Podbrdo Trail Running festivala. Teodor Markoč: "Imamo velike težave, ko hočemo spraviti v svet rezultate, slike in podobno, ko je od 1000 do 2000 udeležencev."

O rešitvah razmišlja tudi ravnateljica OŠ Podbrdo Polonca Kenda: "Lahko bi določene prostore šole preuredili v prenočišča. Tukaj je treba imeti gradbeno dovoljenje, vpisati dejavnost in tako naprej."

Šoli se na srečo za obstoj ni treba bati, tudi ker občina Tolmin sodi v Triglavski narodni park. Župan Uroš Brežan: "V letošnjem letu smo bili zelo blizu tega, da država zagotovo razvojna sredstva na podlagi 10. in 11. člena, vendar to ni šlo skozi proračun. To je ena od tistih stvari, za katere si bomo skupaj prizadevale vse parkovne občine." Brežan zanika, da bi bila Baška grapa z vidika občine pozabljena in zapostavljena. Podbrdu se kmalu obeta tudi ureditev ceste in pločnika v središču kraja.

Prispevek Mariše Bizjak: