Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pogoj PC je tako obvezen za potniški promet, pa tudi za obisk muzejev, razstav, hotelov in restavracij. V veljavi je že obvezno cepljenje za učitelje in zdravstvene delavce, s februarjem pa bo to obvezno tudi za starejše od 50. leta. Na nekaterih šolah v Furlaniji Julijski krajini šolskega kadra že primanjkuje. Pogledali smo še, kako se z ukrepi soočajo tudi v nekaterih podjetjih in v turizmu.

Na večstopenjski šoli v Dolini imajo po počitnicah že večje število karanten med učenci, pravi ravnateljica Lučka Križmančič, dodatne težave pa jim povzroča nadomeščanje zaposlenih: "Si pomagamo, a je zelo težko. Če dobimo kakšno suplenco, da naredijo kakšno naduro ... neučno osebje pa si pomaga tako, da podaljšajo urnik, ni lahka situacija."

S pomanjkanjem kadra, predvsem zaradi obveznega cepljenja, se soočajo tudi na Večstopenjski šoli na Opčinah. Tisti, ki pogoja ne izpolnjujejo, ostajajo v delovnem razmerju, ne prejemajo pa plače. Pomočnik ravnateljice, David Pupulin: "Zaenkrat smo utegnili še precej dobro kriti, ampak smo precej zaskrbljeni, predvsem manjkajo vzgojiteljice v vrtcih. Smo bili že na tem, da bi zmanjšali urnik, ta nevarnost je že pretila, ampak smo zaenkrat rešili tudi to.
Ne le v šolstvu, zaostrovanje ukrepov vpliva tudi na gospodarstvo. Podjetnica Aleksandra Pangerc: "Najtežje se je prilagajati raznim odlokom, ki se iz dneva v dan spreminjajo. Vsi smo se soočili s povišanjem cen surovin, energentov, prevoznih storitev. Mi delamo na področju metalurgije, imamo izredno težke razmere, kar se tiče definiranja kotacij in cen. Kako bo to naše gospodarstvo uspelo absorbirati, nam ni čisto jasno."

Na turističnem področju so v zadnjih dveh mesecih beležili velik upad gostov, pove direktor hotela v Jamljah na Krasu, Gabriel Pahor: "Veliko turistov je odpovedalo prihode zaradi karanten, pa tudi nekaj uslužbencev je zaradi karanten ostalo doma, tako da smo imeli težave. Ponavadi imamo januarja že veliko rezervacij za veliko noč ali poletje, tokrat pa zelo malo."

S tem tednom je tudi smučanje na italijanskih smučiščih omogočeno le s PC pogojem, izjeme so otroci do 12. leta. Novi ukrepi veljajo do konca marca.