Na prvi razpis se je kot vodja konzorcija sedmih severnoprimorskih občin in Škofje Loke prijavila Občina Ajdovščina. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Na prvi razpis se je kot vodja konzorcija sedmih severnoprimorskih občin in Škofje Loke prijavila Občina Ajdovščina. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Septembra pa je prišla odločitev ministrstva, da je razpis zaradi postopkovnih pomanjkljivosti razveljavljen. Objavili naj bi novega, a se je zapletlo.

Ministrstvo za javno upravo je po razveljavljenjem razpisu, ki bi ga delno financirali iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, pripravilo novega. Vendar so, kot je pred dnevi pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik, od Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko oziroma SVRK, dobili negativno mnenje: "V takšni obliki razpisa ne podpirajo in želijo, da se sredstva najdejo drugje. Da razpis ne ustreza tistemu, kar bi moral zasledovati."

Kot so pojasnili v SVRK, je bil nov predlog razpisa, ki je bil vsebinsko enak prvemu, napačno zastavljen, saj vsebine financiranja niso bile jasno opredeljene. Rešitve, ki bi se financirale, pa da že obstajajo in ne pomenijo dodane vrednosti za uporabnika. Glede razpisanih sredstev so še dodali, da ta niso bila del razpoložljivih kohezijskih virov, ampak bi projekte financirali iz presežnih pravic porabe.

Na prvi razpis se je kot vodja konzorcija sedmih severnoprimorskih občin in Škofje Loke prijavila Občina Ajdovščina. Župan Tadej Beočanin: "Smo skupaj s konzorcijem prijavili projekt, ki bi pomenil precejšen korak v smeri digitalizacije tega območja. Žal je bil razpis razveljavljen, ampak verjamem, da bo Služba vlade za digitalno preobrazbo uspela zagotoviti nov vir, na katerega bomo lahko prijavili ta projekt in v bodoče temu sorodne."

V Službi vlade za digitalno preobrazbo so zapisali, da je pristojnost za področje informacijske družbe in elektronskih komunikacij z ministrstva za javno upravo na njih prešla s prvim januarjem in da sredstev za ponovitev omenjenega razpisa nimajo. Dodali pa so, da se bodo s SVRK pogovorili o možnih vlaganjih v razvoj pametnih mest in skupnosti s poudarkom na širokopasovni povezljivosti in digitalni vključenosti.