Z aplikacijo lahko obiskovalci spoznajo Rusjanov spomenik, Ruske bloke, železniško postajo in zaenkrat še 14 drugih zanimivih točk. Foto: MONG
Z aplikacijo lahko obiskovalci spoznajo Rusjanov spomenik, Ruske bloke, železniško postajo in zaenkrat še 14 drugih zanimivih točk. Foto: MONG

Na zemljevidu Nove Gorice je narisanih 17 točk, torej 17 znamenitosti, katerih zgodovino in pretekle podobe lahko obiskovalec odkriva s spletno aplikacijo malt.si na pametnem telefonu. A da aplikacija deluje, mora biti na licu mesta, pove soavtor projekta David Kožuh: "Ko pride v to območje, približno desetih metrov, ga bo sama aplikacija opozorila, da se nahaja na točki. Za lažjo orientacijo pa smo na te točke namestili tudi talne nalepke s puščico."

Aplikacijo je bila razvita v sodelovanju z novogoriškim podjetjem Arctur in uporablja obogateno resničnost, pove Metka Špacapan: "S tem smo dosegli, da lahko obiskovalec pride realno v prosto in gleda skozi kamero, obenem pa se mu ponudi arhivska fotografija."

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Na voljo sta tudi podroben opis in galerija zgodovinskih fotografij, ki si jih je na aplikaciji mogoče ogledati tudi kasneje. Med drugim lahko vidimo fotografijo kamnitega nadhoda čez železniško progo, ki je bil porušen med prvo svetovno vojno, pove soavtor projekta Rok Bavčar: "Marsikdo sploh ni vedel, da je to obstajalo. Ali pa neka praznina Nove Gorice dostikrat začudi ljudi, kako je bil ta prostor prazen v začetku 50. let."

Stare fotografije so zbirali tudi med domačini in vabijo jih, da po svojih arhivih brskajo še naprej. Sicer pa si v Goriškem muzeju že vrsto let želijo, da bi v centru Nove Gorice lahko vzpostavili tudi stalno pripoved o tem mestu.