Foto:
Foto:
Prva stran prve številke časopisa Slovenka.
Prva stran prve številke časopisa Slovenka. Foto: Radio Koper

V Trstu je med leti 1897 in 1905 izhajala revija Slovenka, prva ženska revija v slovenskem jeziku, ki so jo zasnovale in vanjo pisale izobraženke svobodomiselnega duha. Ob 120 letnici časopisa je izšel zbornik, ki opisuje to zanimivo časopisno avanturo.

Časopis Slovenka je nastal po zgledu drugih ženskih časopisov, ki so izhajali v Evropi druge polovice 19. stoletja, tudi v Habsburški monarhiji. Prva urednica je bila Marica Nadlišek, mlada tržaška učiteljica, že uveljavljena pisateljica.

Nastanek revije v Trstu ni naključje, pravi urednica zbornika in dodaja: "Tu je bilo slovensko meščanstvo nedvomno najbolj liberalno in zavzeto za to, da tudi ženske vstopijo v nacionalne vrste, kajti začela se je bitka za primat v javnem prostoru, to se pravi bitka z italijansko večino, in v tej bitki so bile ženske neobhodno potrebne."

Vsebino so oblikovale prve slovenske pesnice in pisateljice, med katerimi je bila zelo pomembna Zofka Kveder. Ženski tematiki in vprašanjem ženske emancipacije so se posvečali, kolikor je bilo mogoče, saj so se zavedali, da je to civilizacijsko vprašanje. Razmišljali so tudi o tem, da bi postal to jugoslovanski časopis.

Izhajal je le pet let, kajti, kot pravi Verginella: "Usahnila je, ker je bila časopisna linija preveč radikalna, ker je bilo bralcev in bralk premalo in ker je prišlo do sporov, ker so umanjkale podpore."

Slovenka pa je vendarle pomenila prelomni trenutek. Po njej so se kasneje zgledovale številne revije, ki so nastajale po prvi svetovni vojni.

Slovenki in urednici Marici Nadlišek je posvečena razstava, ki jo bodo odprli danes 9. januarja 2018, ob 18.30, v osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru. Pripravila jo je Narodna in študijska knjižnica iz Trsta ob svoji 70-letnici. Otvoritev bo dopolnila še predstavitev zbornika Ženska literarna ustvarjalnost na Primorskem, ki ga je uredila Marija Pirjevec in izdala tržaška Mladika.

Prispevek Neve Zajc: