Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Posebna uredba določa, da mora zdravstveni dom zagotoviti ordinacijski čas ambulant družinske medicine in pediatrije po 16. uri popoldne najmanj v obsegu ene petine s pogodbo dogovorjenega časa. To pomeni, da zdravnik dvakrat tedensko dela popoldne, tudi trikrat, če dela v petek, ko si delo razporejajo izmenjaje, pravi direktor Zdravstvenega doma Piran Matjaž Krajnc in dodaja, da bi radi predvsem povečali dostopnost storitev v dopoldanskem času: "V dopoldanskem času pacienti definitivno bolj potrebujejo zdravnika in ne morejo priti do njega, saj smemo naročiti le določeno število ljudi. Hodijo popoldne, ker ne morejo dopoldne. To je bil osnovni element in pojasnilo naše zahteve." Dodaja še: "Večina ljudi, ki zbolijo ponoči, težko počaka na zdravnika popoldne. Tudi laboratorijske preiskave se delajo zjutraj na tešče."

Pred časom so opravili analizo dela treh ambulant v obdobju enega meseca. Pokazala je, da je obiskov v dopoldanskem času za 28 do 41 odstotkov več kot popoldan.

Ordinacijski čas je postal tudi eden pomembnejših dejavnikov zaposlovanja mladega kadra, še izpostavlja Krajnc: "Že pred leti, ko smo bili brez pediatra, se je za delo pri nas zanimalo več specializantk in kasneje specialistk. Se pa za delo v našem zavodu niso odločile, ker so na primer v Kopru imele službo popoldan samo enkrat na teden."

Občinski svet predloga ni uvrstil na dnevni red. Krajnc ni prepričan, če bo vztrajal, a bo, kot pravi, moral, če drugače nove delovne sile ne bodo dobili.