Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Če bi se vsi držali pravil igre, težav s prodajo na premičnih stojnicah ne bi bilo. Tako pa se dogaja, da preprodajalci z nelojalno konkurenco in nepošteno prakso izrivajo kmete, pri tem pa jim nihče nič ne more. Kaj pomaga, če jih redarji ali inšpektorji oglobijo, ker goljufajo z računi, postavljajo stojnice brez soglasja lastnikov zemljišča ali ker jagode z veletržnice po visokih cenah prodajajo za domače, ko pa se izognejo plačilu kazni, tako da zaprejo podjetje, nato pa takoj odprejo novo in nadaljujejo s svojim početjem. Ne pomaga niti odvzem blaga in stojnic, saj takoj postavijo nove.

Prodajo na premičnih stojnicah sicer ureja zakon o trgovini. Na gospodarskem ministrstvu pravijo, da niso dobili nobene pobude za spremembo, na kmetijskem ministrstvu pa pozivajo k dodatnemu premisleku in sistemski rešitvi. Pri tem je treba paziti, kot opozarjajo, da kmetje zaradi goljufov ne bodo še dodatno prizadeti.

K skupni akciji že ves čas pozivajo tudi v Izoli, kjer je bilo lani največ težav s preprodajalci predvsem na Belvederju. Prizadevajo si, da bi bila tržna dejavnost dovoljena le na točno določenih mestih ob cesti, občinski redarji pa bi dobili več pristojnosti. Podlaga za to bo OPN, ki bo predvidoma že v kratkem na dnevnem redu seje občinskega sveta. Letos je zaradi stojnic precej vroče tudi v občini Piran, še zlasti v Strunjanu, kjer so se na posebej urejenem območju za prodajo domačih izdelkov pojavili tudi preprodajalci. Občinski redarji in inšpektorji so v okviru svojih pooblastil precej nemočni pri urejanju te problematike, ugotavljajo na občini. Vse, ki za prodajo na občinskem zemljišču ali javnem dobrem niso imeli dovoljenja, so oglobili, to pa je bolj ali manj vse.