Foto: Nataša Segulin
Foto: Nataša Segulin

Koprčanka Nataša Segulin se je začela ukvarjati s fotografijo precej pozno, po zaključku poklicne poti televizijske novinarke in urednice. Lumen je njen četrti cikel, iz katerega je nastala tudi fotografska knjiga. Fotografska zgodba pripoveduje o opustelem in propadajočem samostanu sredi Kopra, ki ji ni prinesel le presenečenja, marveč tudi očaranje, pravi: "Ob tem razsulu me je presenetila svetloba, ki prodira skozi priprta okna in vrata, skozi odprtine, ki so razbitine. Očarala me je igra svetlobe in senc."

Fotografije so skrbno izbrane po načelu manj je več. Ob vstopu v galerijo, vidimo najprej le eno podobo samostanske notranjosti, ki ima močan scenografski učinek. Zgodba, ki sledi, postane ob zatemnitvi galerijskega prostora in ozkih snopih luči, ki osvetljujejo podobe, že kar mistična, o čemer avtorica pove: "Ravno to me pritegne - ta sanjskost, ta mističnost. Ob sproženju aparata sem v trenutku zadovoljna in vem, da je to to."

Obiskovalca spremlja glasba Alda Kumarja, ki podkrepi mističnost trenutka in daje tišini teh podob nov zven. Lumen - luč je tudi intimna zgodba Segulinove, saj je povezana z osebnimi spomini na kraj rojstva in na mnoge srečne zgodbe. Razstava je nastala v sodelovanju z Galerijo Fotografija in bo odprta do konca novembra.