Z leve proti desni: Ottavio Brajko, Darko Zonjič, Jari Jarc in Slobodan Boban Milunović Foto:
Z leve proti desni: Ottavio Brajko, Darko Zonjič, Jari Jarc in Slobodan Boban Milunović Foto:

1. Ottavio Brajko – legendarni glasbenik, ki je Izolo s svojim narodnozabavnim ansamblom ponesel daleč naokoli

Ottavio Brajko je pred 50 leti ustanovil enega prvih primorskih narodnozabavnih ansamblov, za katerega je napisal glasbo in nekaj besedil. Izdali so devet plošč in zgoščenko, nekaj pesmi je postalo zimzelenih, nastopali so med našimi rojaki v Kanadi, Avstraliji, Argentini, Urugvaju in Braziliji. Ker so vse fotografije in video spoti ansambla Ottavia Brajka prikazovali Izolo, so ga označili za njenega ambasadorja. Zato so mu podelili občinsko priznanje za življenjsko delo na glasbenem področju in izjemen prispevek k promociji Izole.

2. Darko Zonjič - z odstranjevanjem nevarnih ostankov vojn so prostovoljci rešili številna življenja

Darko Zonjič je poveljnik državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva, ki ima sedež v Novi Gorici. V njej deluje 33 prostovoljcev, ki so usposobljeni in izurjeni za odstranjevanje nevarnih ostankov iz prve in druge svetovne vojne. V zadnjih petnajstih letih so opravili več kot šest tisoč intervencij in uspešno uničili sto tisoč kosov granat, ročnih bomb, min in topovskih vžigalnikov. Nihče ne ve, koliko življenj so rešili. Pa vendar je to neprecenljivo, nevarno delo, večinoma neopazno, je povedal Zojnič ob prejemu državnega odlikovanja.

3. Jari Jarc - vokalno skupino Anakrousis je popeljal do zlate nagrade na mednarodnem tekmovanju

Jari Jarc je vodja vokalne skupine Anakrousis. Sestavljajo jo mladi pevci, v večini pripadniki slovenske narodne skupnosti. Skupina že vrsto let žanje uspehe v širšem prostoru. Vokalna skupina iz Gropade se posveča predvsem dvema glasbenima zvrstema - swingu in jazzu. Pod vodstvom dirigenta Jarija Jarca so mladi pevci na letošnjem mednarodnem zborovskem tekmovanju Seghizzi v Gorici, kjer so zastopali tudi slovensko narodno skupnost, dosegli izjemen uspeh. Prejeli so posebno zlato nagrado v kategoriji vokalnih skupin ter srebrno nagrado v kategoriji "Jazz in Lahka glasba".

4. Slobodan Boban Milunović - glavni organizator festivala Metal Days, ki je Tolmin postavil na svetovni glasbeni zemljevid

Slobodan Boban Milunović ima od leta 2004 pomembno vlogo pri organiziranju metal festivala v Tolminu. Kot lastnik in glavni organizator ga je preimenoval v MetalDays in organizacijo dvignil na profesionalno raven. Je tudi solastnik Punk Rock Holidays in Overjam Reggae S tremi festivali, ki pritegnejo okoli 20.000 obiskovalcev, je Tolmin postavil na svetovni zemljevid ljubiteljev tovrstne glasbe. Uvaja ekološka pravila, kar je zaznala tudi Evropa in ga nagradila. Plastične kozarce so že pred leti zamenjali z razgradljivimi, letos so prepovedali agregate na fosilna goriva, načrtujejo trgovino brez embalaže. Prizadeva si, da bi ublažili vpliv načrtovane tolminske obvoznice.

Glasovnica:

Glasujte za osebnost Primorske v juliju 2019
Ottavio Brajko
Darko Zonjič
Jari Jarc
Slobodan Boban Milunović