Foto: Primorske novice
Foto: Primorske novice

ANITA BERGNACH IN VESNA JAGODIC

Anita Bergnach in Vesna Jagodic, učiteljici na dvojezični osnovni šoli Pavla Petričiča v Špetru, sta se zavzeli, da bi otroci v Benečiji lahko prejeli sveto obhajilo v slovenščini. Čeprav sta naleteli na nasprotovanje znotraj Cerkve - ne v Špetru ne v Čedadu župnika nista imela posluha za njuno prošnjo -, nista vrgli puške v koruzo. Zaradi njune vztrajnosti je deset otrok naposled le prejelo sveto obhajilo v slovenskem jeziku. “Tele dan ostane v zgodovini,” so o dogodku zapisali v beneškem časniku Dom.

KONI STEINBACHER

Koni Steinbacher ima za seboj več kot 60 ustvarjalnih let, ki jih je posvetil animiranemu filmu. Bil je odličen mentor izolskim filmskim nadobudnežem in je avtor zavidljivega opusa po številu, kontinuiteti nastajanja ter odmevnosti doma in po svetu. Koni Steinbacher je prepoznan kot vrhunski ustvarjalec animiranih filmov v domačem in mednarodnem prostoru, kjer se je pogosto vpisal med prejemnike festivalskih nagrad. Je tudi letošnji prejemnik Badjurove nagrade za življenjsko delo.

DRAGAN KLARICA

Dragan Klarica je poskrbel, da si bomo leto 2020 zapomnili tudi po dobrih zgodbah. Z velikim navdušenjem, energijo, znanjem, izkušnjami, predvsem pa z izjemnim osebnim angažmajem je iztekajočemu se letu vtisnil Tartinijev pečat. Ob 250. obletnici Tartinijeve smrti je v imenu piranske občine in Skupnosti Italijanov Piran organiziral vrsto nepozabnih prireditev, ki so delo velikega skladatelja približali vsej Sloveniji. Tudi v časih, ki niso naklonjeni kulturi, je Dragan Klarica poskrbel za odlično izvedbo številnih prireditev z vrhunsko domačo in mednarodno zasedbo.

MATEJ ŠEKLI

Novogoričan Matej Šekli, profesor jezikoslovja in raziskovalec, sodi med najprodornejše in najpomembnejše sloveniste. Je avtor mnogih odmevnih razprav. Njegovo delo na področju dialektov je pomembno za Slovence v Italiji. Še posebej izstopa raziskovanje rezijanščine, za katero velja za svetovnega strokovnjaka. Matej Šekli je dragocen jezikovni svetovalec rojakom v soseščini. Ustanova patra Stanislava Škrabca mu je podelila nagrado za posebne dosežke na področju slovenističnega jezikoslovja.

Kdo bo Osebnost Primorske meseca oktobra?
Anita Bergnach in Vesna Jagodic
Koni Steinbacher
Dragan Klarica
Matej Šekli