Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Neda Rusjan Bric je bila presrečna, bila je med pobudniki za kandidaturo Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025 in je tudi strokovno vodila skupino, ki jo je pripravljala.

Osebnost Primorske meseca decembra

Pogovoru z Nedo Bric Rusjan, Osebnostjo Primorske meseca decembra, boste lahko prisluhnili danes ob 11. uri. Z njo se bo pogovorila Nataša Benčič.

Nastajala je pod sloganom Brez meja. Povezali so celotno območje od izvira do izliva Soče in v skupna prizadevanja vključili tudi Gorico v Italiji. S tem so povezali zgodovinsko opredeljen skupni kulturni prostor in med več mesti, ki so se potegovala za ta prestižni naziv, uspeli. Nova Gorica in Gorica bosta čez pet let Evropska prestolnica kulture, kar pomeni velik razvojni potencial. Neda Rusjan Bric je s sodelavci izkazala veliko strokovnost, energijo in odločenost izpeljati izjemno zahteven projekt, ki bo prostor neizbrisno zapisal na evropski zemljevid.

Do takrat jih vse, na obeh straneh meje, čaka še zelo veliko dela. Ki ga je igralka, dramatičarka, režiserka, kulturna aktivistka, vajena. Ustvarjalnost ji teče po žilah, zanjo je bila v minulih letih nagrajena z več visokimi priznanji. A njen navdih je v domačih krajih, zgodbah tukajšnjih ljudi.Pozorna je na manjšine, ranljive skupine, ženske. Njena avtorska pisava je angažirana in prepoznavna. Njen glas je jasen. In zagotovo bo jasen vse do leta 2025. Brez meja.

Celotnemu pogovoru z Nedo Rusjan Bric lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Nataša Benčič

Neda Rusjan Bric je Osebnost Primorske meseca decembra