Foto: Primorske novice
Foto: Primorske novice

NEVENKA MLINAR

Zdravnica – prva, ki je dvignila glas proti nadaljnjemu obremenjevanju okolja in ogrožanju zdravja v srednji Soški dolini.

Zdravnica Nevenka Mlinar je prvopodpisana pod zahtevo slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov ter zdravniške zbornice proti nadaljnjemu obremenjevanju okolja in ogrožanju zdravja v srednji Soški dolini. Njenemu pozivu se je v pismu javnosti pridružilo že več kot 300 zdravnikov. Mlinarjeva opozarja, da so zdravstvene posledice pretekle proizvodnje azbestno cementnih izdelkov na tem območju zelo težke. Pojavljajo se tako pri nekdanjih zaposlenih kot pri prebivalcih širše okolice cementarne Salonit Anhovo. V ambulanto Mlinarjeve v Desklah prihajajo bolniki s številnimi zdravstvenimi težavami zaradi nekdanje izpostavljenosti azbestu. Med najhujšimi je mezoteliom, rak, pri katerem je preživetje krajše od leta in pol. Azbest je sicer stvar preteklosti, vendar Salonit Anhovo zdaj načrtuje povečati količine odpadkov za sosežig. To pa je zaskrbljujoče, opozarja Mlinarjeva.

MIRAN KOŠUTA

S prevodom celotnega pesniškega opusa Franceta Prešerna je poezije našega največjega poeta približal italijanskemu bralcu.

Miran Košuta, slovenist in literarni zgodovinar, je izredni profesor za slovensko književnost na Univerzi v Trstu. Po izobrazbi sicer tudi glasbenik je bil med sodelavci priljubljene oddaje TV Poper, pred dobrimi desetimi leti pa se je v prostem času lotil zelo ambicioznega projekta – italijanskega prevoda celotnega pesniškega opusa Franceta Prešerna. V želji, da bi njegove verze približal italijanskim bralcem, je prevajanju »Največjega« posvetil veliko energije in februarja letos svoje prevode predstavil na literarnem dogodku v Trstu. »Poezije« v italijanskih prepesnitvah Košute bodo v knjižni obliki izšle letos, ko obeležujemo 220-letnico Prešernovega rojstva.

JELENA VUKMIR

Profesorica, ki slovenščino in italijanščino uči na 'naraven način' - njen spletni tečaj »Nauči se slovensko in italijansko GO 2025« je obiskovalo skoraj 2000 Goričanov.

V okviru kandidature Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture že dva meseca poteka brezplačni tečaj Nauči se italijansko in slovensko z GO! 2025. Velik odziv je organizatorje, Ekipo GO! ter novogoriško in goriško občino, izjemno presenetil, saj virtualni pouk trenutno obiskuje več kot dva tisoč tečajnikov. Velike zasluge ima profesorica Jelena Vukmir iz Nove Gorice, ki tečajnikov ne »muči« z zapletenimi slovničnimi pravili, temveč snov podaja na preprost, hudomušen in razumljiv način. Prav to je povzročilo vedno večje povpraševanje, zaradi katerega so morali učenje slovenščine in italijanščine podaljšati. Največja ovira pri sporazumevanju v čezmejnem goriškem prostoru je zagotovo jezik, zaradi takšnega navdušenja pa je pričakovati, da bo v prihodnje to vedno manjša težava.

JOŽE PIRJEVEC

Zgodovinar, vztrajni iskalec resnice, je s knjigo Partizani osvobodilno gibanje postavil v evropsko okvir.

Tržaški zgodovinar dr. Jože Pirjevec je v začetku junija praznoval 80. jubilej. Prav takrat je pri Cankarjevi založbi izšla njegova nova knjiga, monumentalno delo z naslovom Partizani. Vanjo je Pirjevec vložil več desetletij raziskovalnega dela in preučevanja najpomembnejših svetovnih arhivov, ki so se odpirali zlagoma, z vztrajnostjo iskalca resnice pa je svoje vedenje ves čas dopolnjeval. V obsežnem delu se avtor osredotoča na drugo svetovno vojno na jugoslovanskih tleh, ponuja celosten prikaz nastanka in razvoja partizanskega gibanja in ga postavi v evropski okvir.

KSENIJA DOBRILA IN WALTER BANDELJ

Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji sta bila med glavnimi akterji pogajanj, ki so privedla do začetka vračanja tržaškega Narodnega doma Slovencem.

Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze in predsednik Sveta slovenskih organizacij, sta bila med glavnimi akterji pogajanj, ki so s podporo predsednikov Slovenije in Italije ter ob pomoči slovenske diplomacije privedla 13. julija do začetka vračanja tržaškega Narodnega doma Slovencem. Pot bo še dolga, nad spoštovanjem memoranduma o soglasju glede vrnitve pa bo bdela tudi Fundacija Narodni dom, ki sta jo krovni organizaciji Slovencev v Italiji skupaj ustanovili; ta bo prevzela lastništvo Fabianijeve palače v Trstu in začrtala novo poglavje v njeni zgodovini.

STIPE VINCEK

Predsednik Moto kluba Kondor je skupaj s člani organiziral skupinsko krvodajalsko akcijo, že 30. zapored.

Pod sloganom Stori kaj dobrega zase in za drugega - daruj kri! so člani Moto kluba Kondor v izolskem transfuzijskem centru organizirali avgustovsko krvodajalsko akcijo, trideseto po vrsti. Ponosni so, ker so ponovno dali del sebe za nekoga drugega. V desetih letih, odkar so začeli akcijo, so darovali približno 250 litrov krvi. Motoriste Kondorja tudi sicer krasi dobrodelnost. Že tradicionalno ob večjih praznikih obdarujejo socialno šibke družine, pomagajo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami, z veliko mero sočutja zbirajo denar za zdravljenje hudo bolnih ... Za člane kluba na čelu s predsednikom Stipetom Vinckom je na cesti na prvem mestu varnost, h kateri posebej prispevajo s svojim zgledom.

MATEJA SATTLER

Okoljska aktivistka, članica društva Eko Anhovo, srčno in pogumno daje glas Soški dolini in njenim prebivalcem za čisto pitno vodo.

Mateja Sattler je članica društva Eko Anhovo, ki si prizadeva za zdravo in čisto okolje v srednji Soški dolini. Na nedavnem protestnem shodu Za naravo ob Sočo je koordinirala zaključni del akcije v Anhovem in v imenu protestnikov iz vse Slovenije kompleksu Salonita simbolično predala nekaj plastenk vode iz pip, ki je po poletni ekološki nesreči prebivalci Anhovega še vedno ne smejo piti. Sattlerjeva odločno zagovarja pravico prebivalcev Anhovega in spodnje Soške doline do čiste pitne vode, čistega zraka ter čistega in zdravega okolja nasploh. “Ne moremo in ne smemo biti tiho! Za naše zdravje gre!” poudarja Mateja Sattler, okoljska aktivistka, ki srčno in pogumno daje glas svoji rodni Soški dolini in njenim prebivalcem.

ANITA BERGNACH IN VESNA JAGODIC

Učiteljici na dvojezični osnovni šoli v Špetru sta z vztrajnostjo dosegli, da so otroci v Benečiji prejeli sveto obhajilo v slovenščini.

Anita Bergnach in Vesna Jagodic, učiteljici na dvojezični osnovni šoli Pavla Petričiča v Špetru, sta se zavzeli, da bi otroci v Benečiji lahko prejeli sveto obhajilo v slovenščini. Čeprav sta naleteli na nasprotovanje znotraj Cerkve, ne v Špetru ne v Čedadu župnika nista imela posluha za njuno prošnjo, nista vrgli puške v koruzo. Zaradi njune vztrajnosti je deset otrok naposled le prejelo sveto obhajilo v slovenskem jeziku. “Tele dan ostane v zgodovini,” so o dogodku zapisali v beneškem časniku Dom.

VALENTINA KOBAL

Mati šestih otrok, učiteljica in predana prostovoljka, ki je vsak dan 'oddelala' osemurno izmeno v šempetrski bolnišnici, pooseblja duh prostovoljstva v koronačasu.

Novogoričanka Valentina Kobal zagotovo ne sodi v tisto skupino državljanov, ki epidemijo preživljajo na kavču. Je mati šestih otrok, učiteljica razrednega pouka in prostovoljka novogoriškega Rdečega križa. Dopoldan na daljavo poučuje drugošolce, potem še svoje otroke, nato pa odide na osemurno izmeno kot bolničarka - prostovoljka v šempetrsko bolnišnico. Tam paciente, ki pridejo na urgenco, prijazno usmerja do pravih vrat. Valentina Kobal pooseblja vse prostovoljce, ki v tem napornem in neprijaznem času nesebično pomagajo v bolnišnicah in domovih za ostarele.

NEDA RUSJAN BRIC

Vodja skupine, ki je pod sloganom »Brez meja« v Evropsko prestolnico kulture 2025 povezala Novo Gorico in Gorico.

Neda Rusjan Bric je bila med pobudniki za kandidaturo Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025 in je tudi strokovno vodila skupino, ki jo je pripravljala. Nastajala je pod sloganom Brez meja. Povezali so celotno območje od izvira do izliva Soče in v skupna prizadevanja vključili tudi Gorico v Italiji. S tem so povezali zgodovinsko opredeljen skupni kulturni prostor in med več mesti, ki so se potegovala za ta prestižni naziv, uspeli. Nova Gorica in Gorica bosta čez pet let Evropska prestolnica kulture, kar pomeni velik razvojni potencial. Neda Rusjan Bric je s sodelavci izkazala veliko strokovnost, energijo in odločenost izpeljati izjemno zahteven projekt, ki bo prostor neizbrisno zapisal na evropski zemljevid.

___________________________________________________________________________________________________

Dva meseca, marec in april, sta bila zelo posebna. To je bil čas, ko se je vse postavilo na glavo in ko smo, prvič v 16-letni zgodovini Osebnosti Primorske, mediji sami nanizali in brez glasovanja poslušalcev, bralcev in gledalcev, izbrali imena tistih, ki so s pogumom, ustvarjalnostjo, prostovoljstvom, predanim delom ter inovativnostjo zaznamovali ta poseben koronačas. Čas, ko smo začeli veliko bolj ceniti tudi tisto, kar je prej šlo neopazno mimo nas, saj je bilo morda preveč samoumevno. Predvsem pa čas, ko lahko z res veliki črkami zapišemo besedo HVALA vsem tistim, ki nam omogočajo varno življenje, pomagajo, da je strah manjši ali skrbijo, da je naša duša polna radosti. Vsak na svojem področju se trudijo ohraniti človečnost in pomagati bližnjemu.

Malo vojsko velikih ljudi v mesecu marcu predstavljajo: Andrej Fister, farmacevt iz lekarne v Hrpeljah, ki je zdravila in medicinske pripomočke prinašal na dom tistim sokrajanom, ki do lekarne niso mogli. Denis Ibrišimović iz gostilne Podfarovž - v Vipavi je sprožil verigo razdeljevanja brezplačnih toplih obrokov za tiste, ki si jih niso mogli privoščiti. Luka Manojlović, podjetnik iz Nove Gorice, ki je v domu upokojencev starostnikom omogočil video pogovore s svojci. Poskrbel je tudi, da so računalniško opremo in dostop do omrežja dobili vsi učenci. Valentina Sivec iz Jamelj, ki je s skupino somišljenikov prek spletne platforme zbirala denar za medicinsko opremo bolnišnic v Furlaniji Julijski krajini.

Junaki meseca aprila so: Darko Volk, predsednik Društva elektronikov Slovenije. Člani in podporniki po vsej Sloveniji so v času, ko je primanjkovalo zaščitne opreme, izdelali in podarili več kot 5000 vizirjev. Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper. Ustvarjalci gledališča so na spletu oblikovali vrsto vsebin za vse generacije. Zaradi njihovega truda nismo pozabili, da je teater nekaj čarobnega. Matjaž Poniž, prostovoljni bolničar Rdečega križa Koper, ki živi vrednote prostovoljstva; bil je koordinator merilne točke na mejnem prehodu Škofije. Vanja Kosmina, pomočnica direktorja za strokovno nego v Zdravstvenem domu Koper, je vedno na strani medicinskih sester. V času največje negotovosti je sprejemala domnevno okužene.