Anita Bergnach in Vesna Jagodic sta osebnosti Primorske meseca oktobra. Foto: Primorski dnevnik/Damjan
Anita Bergnach in Vesna Jagodic sta osebnosti Primorske meseca oktobra. Foto: Primorski dnevnik/Damjan

Obe sta profesorici slovenščine na dvojezični šoli Pavla Petričiča v Benečiji. Zgodbo o boju za to, da bi otroci imeli sveto obhajilo v slovenščini, sta začeli pisati že pred tremi leti. Ni bila enostavna, a bili sta neustavljivi in sta zmagali.

Čeprav sta naleteli na nasprotovanje znotraj Cerkve, ne v Špetru ne v Čedadu župnika nista imela posluha za njuno prošnjo, nista vrgli puške v koruzo. Zaradi njune vztrajnosti je deset otrok naposled le prejelo sveto obhajilo v slovenskem jeziku. “Tele dan ostane v zgodovini,” so o dogodku zapisali v beneškem časniku Dom.

Vsi oktobrski kandidati

Kandidati za oktobrsko osebnost Primorske so bili še Koni Steinbacher, pedagog in režiser animiranih filmov, Dragan Klarica, ki je letu, nenaklonjenemu kulturi, vtisnil Tartinijev pečat, ter Matej Šekli, profesor jezikoslovja in raziskovalec.

In ta dan je bil res prazničen, saj je glasba popestrila tudi ulice. Čeprav so si starši in otroci želeli mašo v Špetru, kjer hodijo v šolo, je tamkajšnji župnik temu nasprotoval. Ključno vlogo je odigral takratni župnik v Fojdi, Giovanni Driussi, ki je podprl željo špetrskih staršev in učencev. Ni mu uspelo prepričati župnikov v Špetru in Čedadu, zato je sam dal soglasje za nauk v slovenščini.

Obhajilo je bilo na Trčmunu, kjer se je leta 1863 rodiI Ivan Trinko, slovenski rimskokatoliški duhovnik, pesnik, pisatelj, filozof, prevajalec, kritik, skladatelj, slikar in buditelj narodne zavesti. Tam je tudi pokopan. Morda je tako dogodek dobil še poseben pomen, saj so po maši in obhajilu vsi obiskali Trinkov grob in ob njem zapeli.

Tega dne Anita in Vesna ne moreta prehvaliti, saj je po nekaj dneh dežja posijalo sonce in jih še dodatno nagradilo.

Več pa v pogovoru Nataše Benčič z zmagovalkama meseca oktobra, na spodnji povezavi.

Osebnosti meseca oktobra: Anita Bergnach in Vesna Jagodic