Foto: Festival slovenskega filma
Foto: Festival slovenskega filma

Na Festivalu slovenskega filma v Portorožu so predvajali dolgometražni dokumentarni film Tkanje pogledov - Jože Dolmark, ki ga je posnel . Film, ki govori o znanem Primorcu, je bil deležen izjemnega sprejema in stoječih ovacij, kar se pripeti le redko.

Nenavadnega sprejema gre pripisati ne le izvrstnemu filmu, marveč tudi dejstvu, da spregovori o primorskem cinefilu iz Nove Gorice, njegovem poznavanju filma in ljubezni do sedme umetnosti, ki je redka in so jo prav gotovo začutili precej osveščeni gledalci.

Film je nastajal najprej kot televizijski portret, a se je filmski center ob obilju materiala odločil, da mu da možnost daljšega formata. Jože Dolmark o tem pove: "Mi nismo šli snemat s tem, da je to celovečerni film. Tudi tehnika je bila temu primerna. Potem pa smo ugotovili (...), da je to film o eni generaciji, da je to film o Silvanu Furlanu, o enem času in o eni neizmerni ljubezni, ki je danes do filma ni več."

Jurjaševiću je bil, kot je povedal sinoči, film v veliko veselje, kako je v resnici nastal, pa pove: "Definitivno je ta film nastal v montaži in tu moram reči, da je Jože že pohvalil montažerja Miloša Kaluska, s katerim sva preživela mesece, da je naredil veliko delo."

Zanimivo je, da ga v angleškem prevodu imenujejo človek z meje, kar Dolmark je, z vsem, kar to pomeni, tudi večkulturnostjo in odprtostjo, ki je zaznamovala njega in njegovo generacijo.

Prispevek Neve Zajc: