Serena Sluga in Miha Štokelj na zaključnem koncertu Glasbene šole Nova Gorica v letu 2017. Foto: Mateja Pelikan
Serena Sluga in Miha Štokelj na zaključnem koncertu Glasbene šole Nova Gorica v letu 2017. Foto: Mateja Pelikan
Serena Sluga, Dario Savron, Ensemble U. Giordano, Orkester Gledališča Verdi, Hilarij Lavrenčič, Ipavska

Serena Sluga, šestnajstletna dijakinja Humanističnega liceja Simon Gregorčič na Slovenskem licejskem polu v Gorici, prihaja iz Kozane v Goriških brdih. Rojena je v glasbeni družini, mama Clara Bensa je violinistka, oče Alessandro Sluga pa violončelist. Njen vsakdan, ki je bil razpet med Kozano, Gorico in Novo Gorico, je pred dvema letoma nekoliko spremenila. Po opravljeni Glasbeni šoli v Novi Gorici, se je odločila, da bo študij flavte nadaljevala na Konservatoriju Jacopo Tomadini v Vidmu, kjer sedaj obiskuje 2. letnik pri Giorgiu Marcossiju.

V svet glasbe jo je vpeljala Doris Kodelja. Na mnogih nastopih in tekmovanjih se je nabralo kar nekaj nepozabnih trenutkov, pravi Serena: "Glasbena šola mi je v spominu ostala kot drugi dom. Učiteljica je bila prijazna z mano, se je tudi jezila, če nisem vadila. Z mano je bila strpna. Naučila me je veliko stvari, na katerih sedaj lahko gradim naprej." Skupaj sta naredili vso pot nižje glasbene šole.

Na različne načine je presenetila tudi učiteljico: "Že na začetku je pokazala veliko talenta. Fascinirala so me njena zainteresiranost za glasbo, radovednost, želja po odkrivanju vsebine glasbe in splošna razgledanost majhnega otroka, ki ni pogosta. Zanimivo je bilo, da sva začele delati na drugačen način, kot sem ga bila vajena pri ostalih. Lepo je bilo, ker je bila delavna, hkrati pa je iskala v vseh skladbah zgodbe, slike iz narave ... Tehnično izpopolnjevanje pri njej ni pomenilo samo vadbe. Ko je dobila nek smisel, idejo, je vse steklo samo."

Sereni so se nekatera državna in mednarodna glasbena tekmovanja bolje vtisnila v spomin, druga nekoliko manj. Doris Kodelja poudarja, da: "Serenini najvišji rezultati niso zame najpomembnejši. Veliko več mi pomenijo njeni dosežki in posebne nagrade v smislu priznanj za najboljšo izvedbo obveznih skladb ali posebnih skladb izbranih avtorjev. Tam je pustila svoj jaz, dodala neko svojo interpretacijo."

Glasbene dejavnosti Serene Sluge še zdaleč niso omejene na flavto. Med najljubšimi skladatelji izbere Ludwiga van Beethovna in Petra Iljiča Čajkovskega, slednjega, ker ima rada balet, saj je obiskovala lekcije pri Sergeju Semenjuku. Čeprav je njen prvi instrument flavta, pa je na Glasbeni šoli Nova Gorica zaključila tudi klavir pri Mileni Židanik-Vuga. Obe glasbili sta ji všeč; klavir, ker lahko sama ustvarja svojo melodijo, pri flavti pa obožuje njen zvok, ki je nežen in spominja na ptičje petje. Prosti čas flavtistke so dopolnjevale vaje s šolskim simfoničnim in pihalnim orkestrom.

Rada bere, zlasti fantazijske knjige, je ljubiteljska slikarka, pojavljati so se začela njena prva avtorska besedila. Na vprašanje od kje črpa navdih, odgovarja: "Pri igranju flavte se samo vživim. Lepo mi je igrati melodično in ne suhoparno, ki me živcira. Pridejo dnevi z veliko idej, pa tudi taki, ko sem prazna, ki mi ne povejo nič. Pri risanju in pisanju stvari pa kar privrejo nekje iz moje notranjosti, iz moje glave." Tudi do učenja goji poseben odnos: "Sem željna znanja. Kar se učimo v šoli, preprosto rada znam. To mi pomaga, ker tako pri učenju sploh ni težav." Na navzven zadržana mlada oseba, nosi v sebi bogat svet. Čeprav je rojena v najtoplejšem mesecu leta, pa je njen letni čas prav zdajšnji – barvita, raznolika in vremensko temačnejša jesen, ki reflektira njena notranja doživljanja in občutja.

Metka Sulič

Prispevek o Sereni Sluga je bil objavljen v oddaji Glasbeni abonma, ki jo lahko poslušate prek povezave nad besedilom.

Serena Sluga, Dario Savron, Ensemble U. Giordano, Orkester Gledališča Verdi, Hilarij Lavrenčič, Ipavska