Foto: Promocijsko gradivo/Goap
Foto: Promocijsko gradivo/Goap

Vodilni globalni inovator visokotehnoloških rešitev za pametne hiše Goap iz Solkana po odprtju učilnice za mlade v začetku oktobra nadgrajuje projekt. Znanje posreduje vsem starostnim skupinam in organizira delavnice po osnovnih šolah širom Primorske. Odzivi so več kot dobri.

"Play room" so v Goapu odprli zato, da mladim omogočijo vpogled v praktični del znanosti, razvoja elektronike, programiranja, marketinga, prodaje na svetovnem trgu. Udeležencem ponudijo vse bogato znanje, ki je družbo z rešitvami za pametno hišo zavihtelo v svetovni vrh.

Učilnica je odprta vsako sredo in odzivi mladih so odlični, tudi zaradi tem, ki jih zbirajo pravi : "Najprej smo se osredotočili na probleme, ki jih rešujemo s svojimi rešitvami, se pravi na varovanje pred vlomi, požari ..."

Doslej so izpeljali šest sredinih delavnic, ob njih pa zaradi zanimanja še dodatne za vse starosti. Blaž Furlan: "Po dogovoru smo imeli na primer prakso, na te delavnice so se prijavili študenti Ljudske univerze v Novi Gorici. Prišlo je 25 študentov. Tako, da ni samo za otroka, ampak je za dijaka, študenta, zaposlenega, upokojenca ..."

Obenem so ohranili tudi obiske po osnovnih šolah. Posebno zanimivo bo jutri v Sežani: "Na osnovni šoli v Sežani imamo tehniški dan. Ta bo najbolj obsežen, ker bo sodelovalo 65 otrok. Potem imamo 12., 13. in 14. decembra na osnovnih šolah v Vipavi, Dobravljah in Colu. Po novem letu začnemo izvajati te tečaje z osnovno šolo Branik in osnovno šolo v Desklah," je napovedal Furlan.

Sodelovanje podjetij in šol pri nas žal ni prav pogosto, zato je Goapov projekt lahko spodbuda za posnemanje. Še posebej v času, ko posebno primanjkuje tehničnega kadra. Glede na potrebe in predloge udeležencev bodo v Goapu projekt v prihodnje še nadgrajevali.

Prispevek Ingrid Kašca Bucik: