"Pri športu gre v prvi vrsti za izboljšanje kognitivnih funkcij," je prepričan dr. Samo Masleša. Foto: Zasebni arhiv

Samo Masleša, doktor kinezioloških znanosti, asistent na Fakulteti za šport, ki je tako doma kot v tujini predaval o pomenu inkluzije, razvoja športnih talentov in telesne priprave pri vrhunskih športnikih, je zasnoval edinstveni multidisciplinarni program - Genial Safe Motor program oz. Genialni varni gibalni program.

"Zdi se mi, da se tako javnost kot stroka še vedno premalo zaveda enega od bistvenih pomenov športa. Nikakor ne gre za to – koliko bodo komu zrasle mišice, ali za izgubo odvečnega maščobnega tkiva, ali pa za pospešitev pretoka krvi. Pač pa gre v prvi vrsti za izboljšanje kognitivnih funkcij, torej, da bi svoje možgane naredili svoje možgane bolj odzivne in da bi spodbudili funkcionalne spremembe. Ne smemo pozabiti, aktivni možgani se tudi anatomsko spreminjajo.", je na začetku pogovora z Iztokom Novakom izpostavil Masleša.

Pomembnost osnovnih gibalnih znanj se je zavedel že zelo zgodaj, saj se z judom, ta je drugi najbolj treniran šport na svetu, ukvarja že prek 30 let. "Judo sta Unesco in Mednarodni olimpijski komite razglasila kot najprimernejši začetni šport za otroke", pojasnjuje in pove, da je bil judo najprej zasnovan kot edukacijska metoda – šele kasneje se je razvil v šport. "Ima veliko lastnosti, ki jih otrok med odraščanjem nujno potrebuje. Še najbolj bi izpostavil znanje pravilnega padca, v nadaljevanju tudi pravilno dvigovanje bremena in kako le-tega razbremeniti, torej tistih stvari, ki jih naši otroci danes potrebujejo, pa jih žal naš šolski sistem ne uči. Učijo nogomet, rokomet, košarko, nihče pa kako pravilno pasti. Menim, da je to najpomembnejša stvar."

Dr. Masleša poudarja, da je športnih kolektivov, ki judo uporablja pri trenažnem procesu zelo veliko in da je športna disciplina, ki je močno vplivala na razvoj športne genialnosti pri mnogih izjemnih športnikih. Omenil je nekaj zvenečih imen: "Luka Dončič, Ivo Daneu, Luka Žvižej, Tim Gajser, Filip Flisar, brata Šter (odbojka), iz tujine npr. Zinedine Zidan, Robert Levandowski, Marcel Hirscher… Nedavno sem videl črnobeli posnetek odličnega motociklista Giacoma Agostinija, ki v kimonu razlagal pozitiven doprinos juda."

Vabljeni k poslušanju pogovora, v katerem boste izvedeli tudi na čemu temelji GSMP, zakaj Dr. Masleša stavi na koncentričen pristop in ne na linearnega, kako ga prakticira in kako pomembna je pozitivna pedagoška klima.

Iztok Novak

S Samom Maslešo se je pogovarjal Iztok Novak.