Bakla je narejena iz recikliranega jekla in bukovega lesa. Foto: Radio Koper
Bakla je narejena iz recikliranega jekla in bukovega lesa. Foto: Radio Koper

Tekači so slovensko olimpijsko baklo predali na Napoleonovem mostu v Kobaridu. Tu sta jo skupaj s tekaškim klubom Kobarid prevzeli kuharska mojstrica Ana Roš, tudi nekdanja alpska smučarka in članica mladinske jugoslovanske reprezentance in domačinka Lara Kalanj, Miss Slovenije 2018, popoldan pa bosta v Tolminu štafeto prevzela olimpijec Sašo Taljat in paraolimpijka Cvetka Pičulin. Pot je sicer bakla uradno začela na Kaninu, kamor je prišla z Vršiča, pred dnevi pa so jo nesli tudi na Triglav. S sončnega Kanina najprej s smučmi, nato s padalom in kolesarji ter po Soči v kajaku vse do tekačev, ob zvokih slovenske himne, ki so jo zapeli bovški učenci, s temi besedami pa jo je na pot pospremil župan občine Bovec, Valter Mlekuž: "Tu na Kaninu je delal prve zavoje naš srebrni olimpijec, na Soči so prve zavesljaje delali naši kajakaši, potem je tu etapa čez Vršič … lahko rečem, da je tu raj za športnike."

Med zbranimi je bila tudi Meta Mačus, ki je Slovenijo zastopala na poletnih olimpijskih igrah 2000 v Sydneyju, svojega nastopa na zimskih olimpijskih igrah v Innsbrucku leta 1976 se je spomnil tudi Miran Gašperšič: "Tako tremo sem imel, da nisem vedel, kaj počnem. Žal mi je, da nisem bolj treniral, bi lahko dosegel boljši rezultat, kot sem ga. Tako sem bil presrečen, da se zelo malo spomnim."

Bakla, narejena iz recikliranega jekla in bukovega lesa, ki simbolizirata modrost, samozavest, povezovanje in upanje, bo pot končala na dan odprtja iger, 23. julija 2021, na Ravnah na Koroškem, kjer so jo tudi zasnovali. V 81 dneh jo bo po 212 slovenskih občinah nosilo več kot pet tisoč ljubiteljev športa.

Mariša Bizjak