Turnirji v ulični košarki pritegnejo številne gledalce. Foto: STA
Turnirji v ulični košarki pritegnejo številne gledalce. Foto: STA

Košarka treh proti trem, ki ji v žargonu rečejo tudi ulična oziroma košarka 3x3, je bila letos prvič uvrščena v tekmovalni program olimpijskih iger. S tem ko je postala olimpijski šport, je dobila še več pristašev ter igralce, ki se posvečajo samo tej zvrsti. Njen razvoj se je sicer začel leta 2012, ko jo je pod okrilje vzela Fiba.

V Sloveniji državna prvenstva potekajo že od leta 2004. V ekipi Pirana, ki je bila v sedanji postavi prvič prvak leta 2015 in je najboljša v zadnjih treh sezonah, je tudi nekaj igralcev, ki so prej naslove osvajali tudi kot člani drugih ekip.

Tilen Zalar, Gašper Ovnik, Anže Srebovt, Simon Finžgar so prišli do tretjega zaporednega naslova državnih prvakov. Foto: KZS
Tilen Zalar, Gašper Ovnik, Anže Srebovt, Simon Finžgar so prišli do tretjega zaporednega naslova državnih prvakov. Foto: KZS

Pod letošnjega se podpisuje uigrana četverica Tilen Zalar, Gašper Ovnik, Anže Srebovt in Simon Finžgar. So tudi slovenska reprezentančna ekipa, ki je sicer obstala v zadnjem kvalifikacijem krogu za preboj na olimpijske igre.

V finalu državnega prvenstva pa ponovno zelo zanesljivi, ko so v boju za naslov ekipo Ljubljana center odpravili z 21:13. "Mislim, da je odločila obramba. V vseh tekmah nismo dobili več kot 13 ali 14 točk, zaključili pa na 21, kar je izjemen uspeh za našo ekipo. Tukaj smo bili najboljši," nam je povedal Anže Srebovt.

O prihodnosti vrhunske slovenske košarke treh proti trem še en član zmagovite ekipe Gašper Ovnik: "Se pa zavedamo, da prihajajo nove ekipe, Ljubljana, Maribor ... pričakujemo, da bodo počasi prevzeli vajeti in da bomo navijali zanje, kot so oni za nas."

Letošnja finalista Piran in Ljubljana center sta se uvrstila na turnir svetovne serije, ki bo konec avgusta v madžarskem Debrecenu, septembra pa bo v Parizu še evropsko prvenstvo.