Foto: Osebni arhiv/FC Koper
Foto: Osebni arhiv/FC Koper

Epidemija koronavirusa traja že dobro leto, v tem času so se praktično v vseh športnih panogah in disciplinah morali odpovedati številnim organiziranim treningom in tekmam. Športna vadba otrok in mladostnikov je zelo pomembna tako za telesni kot tudi duševni razvoj in ne sme manjkati niti v sedanjem času omejitev. Velike težave nastopijo zlasti pri tistih, ki že pred epidemijo niso organizirano vadili v klubih. Športni pedagog Branko Zupan pravi, da je tu velika vloga staršev :

"Da igrajo z njimi nogomet, odbojko, badminton, kakšne takšne zadeve, če vreme dopušča, tu so tudi sprehodi ... Vsekakor je pa nujno, da se določena telesna aktivnost izvaja dnevno saj srčno-žilni sistem zahteva svoje."

Pri organizirani vadbi sta pri procesu treningov ključna zmernost in postopnost, pravi Zupan, ki ima s športom tudi v praksi ogromno izkušenj, saj je bil reprezentančni nogometni vratar in kasneje uspešen trener. In kaj priporoča?

"Več teh elementarnih iger tudi pri mlajših, to nasploh manjka. Te osnovne gimnastične ali koordinacijske ogrevalne zadeve so lahko predstavljene na bolj igriv način. Zadosti, da igrajo med sabo, da so v interakciji, kjer morajo v igrah razmišljati in najti neke rešitve pa izvajati neke gibalne zadeve."

S pravim načrtovanjem treningov po daljši prekinitvi skupne vadbe se je v veliki meri mogoče izogniti poškodbam. Športni vadbi mladih v času koronavirusa in postopni vrnitvi k organizirani obliki vadbe smo posvetili oddajo Radio Koper svetuje. Prisluhnete ji lahko na spodnji povezavi.

Športno vadbo po daljši prekinitvi moramo dobro načrtovati