Foto: Osebni arhiv/Urban Mislej
Foto: Osebni arhiv/Urban Mislej
Urban Mislej, Nejc Trampuž ...

Mladi Postonjčan je letos uporabil kar 23 letalskih kart. Ob koncu leta se bo njegova pot približala razdalji 100.000 km, to je dva in polkrat okrog zemlje. O svojih dogodivščinah pripoveduje s sproščeno nonšalantnostjo, ki se je verjetno nalezeš, če se ti svet zdi kot prijetna sprehajalna steza. Mislej – kot pravi milenijec – svojo pot dokumentira na družabnih omrežjih, kjer objavlja fotografije in posnetke, pa tudi kratke utrinke. Vožnjo po kazahstanski stepi denimo opiše takole: "Včeraj sem okusil najobupnejšo vožnjo v svojem življenju. Vozili smo se 9 ur in 450 kilometrov po makadamu čez suho stepo. Štopal sem eno uro in mimo šlo mimo 5 avtomobilov, zadnji mi je ustavil in voznik me je nadrl, če hočem umreti. Posadil me je na avtobus. Ti se tu vedno vozijo v karavani štirih, zato veš, da ni šale. Kmalu sem okusil suho stepo. V devetih urah so mimo pripeljali štirje avtomobili (po besedah lokalcev pravcati "samomorilci") in trije kamioni. Na poti ni bilo niti ene bencinske črpalke, kaj šele naselja, le nekaj samotnih grobov. Nekajkrat sem izkusil pravi prosti pad zaradi lukenj, počilo je par šip zaradi trenja, s prepihom se je odprla streha in prah se je dvigal s podvozja. Da ne govorim o dejstvu, da se me je načenjala vročina."

Mislej je za svoje študijske obiske v tujini izkoristil program Erasmus, ki ima več oblik, čeprav večina študentov pozna le klasično izmenjavo. Pred kratkim je izšel obsežen priročnik, ki opisuje različne projekte, krite prek razpisa Erasmus. Za študente so zanimive tudi izmenjava Ceepus, pa štipendije Ad futura za študijske obiske v tujini, štipendije Nemške akademske službe za izmenjavo (DAAD) in še mnoge druge, ki študente vabijo s predavalnice v svet.

Pogovor o krajih, kjer še vedno jedo z rokami in nimajo potnih listov, o milijonskih prestolnicah, afriških vasicah in vrtoglavih kirgiških prelazih ste lahko slišali v oddaji Radio Bla bla. Če ste ga zamudili, mu lahko prisluhnete na zgornji povezavi.

Ivana Zajc

Urban Mislej, Nejc Trampuž ...