Pomemben delež pri najemih stanovanj imajo v Kopru tudi študentje. Na sliki Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Foto: Radio Koper
Pomemben delež pri najemih stanovanj imajo v Kopru tudi študentje. Na sliki Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Foto: Radio Koper

Tržne najemnine se zadnja leta zvišujejo, a bistveno počasneje kot prodajne cene nepremičnin. Lani so v primerjavi z letom prej zrasle za deset evrov. Najvišje so bile v Ljubljani, znašale so 320 evrov, v Izoli in Piranu so se gibale okrog 300 evrov, v Ajdovščini, Vipavi in Postojni 170, v Kopru in Novi Gorici pa 250 evrov.

Prav novogoriški najemni trg sodi med bolj dinamične v državi. Sosednja Gorica in Nova Gorica praktično delujeta kot enoten najemni trg za stanovanja. Pričakovati je bilo, da dejavnost najemnega trga v Novi Gorici poganja tudi povpraševanje Italijanov z druge strani meje, vendar temu ni bilo tako. V zadnjih dveh letih je namreč na slovenski strani razmeroma malo evidentiranih najemov, pri katerih so najemojemalci Italijani.

Za Koper je poleg sezonske usmerjenosti lastnikov stanovanj v kratkoročno oddajanje turistom značilno tudi stalno povpraševanje po dolgoročnejših najemih stanovanj za počitniške namene. Poleg tega Koper kot obmorsko mesto zaradi klime, pa tudi delovnih mest v turizmu, privablja nove začasne in stalne prebivalce, pomemben delež pri najemih stanovanj pa imajo tudi študentje, ki študirajo na primorski univerzi in največkrat iščejo stanovanja v Kopru.

Med večjimi mesti je sicer oddaja stanovanj najbolj donosna v Celju in Mariboru, kjer so tržne vrednosti stanovanj v primerjavi z Ljubljano in Obalo v povprečju za okoli polovico nižje, medtem ko je povprečna najemnina nižja le za približno tretjino.

Jasna Preskar