Posode za odpadke pod postojnskim pokopališčem. Foto: Radio Koper
Posode za odpadke pod postojnskim pokopališčem. Foto: Radio Koper

Vse več ljudi opozarja, da se na ekološkem otoku pred postojnskim pokopališčem kopičijo gore odpadkov, nepravilno odloženih ob zabojnikih za ločeno zbiranje. Problematiko zaznavajo tudi pristojne službe, vendar pojasnjujejo, da njeno reševanje ni prav preprosto.

Nepravilno odlaganje odpadkov pri pokopališču zaznava tudi koncesionar, podjetje Publicus, zaradi česar pogosto izvaja dodatne odvoze, eden od zaposlenih pa o odgovornem obnašanju občasno poučuje posameznike, ki bi radi nepravilno odložili odpadke.

z občine Postojna je povedala: "Tam ostajajo odpadki, ki v ekološke otoke ne sodijo, od gradbenih odpadkov in kosovnih odpadkov, ki bi jih morali prebivalci dostavljati neposredno na deponijo. Dejansko ugotavljamo, da ni problem v koncesionarju, ampak v ne dovolj osveščenih prebivalcih."

Nevestnežem bi radi stopili na prste na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu, vendar pri pregledih odpadkov le težko odkrijejo povzročitelje. Vodja Neva Šibenik: "Predlagali bi, da se na primer ob večstanovanjskih objektih in posameznih ekoloških otokih razmisli o postavitvi dodatnih posod za odpadke ali pa da bi se na drugačen način, mogoče s pomočjo tehničnih sredstev, te zadeve preprečile."

Občasno se namreč zgodi tudi, da so posode polne. Tudi videonadzor ni rešitev, je dejala Martina Magajna Gerželj: "Ne občina ne medobčinski inšpektorat nima pooblastil. Poleg tega videonadzor ne šteje kot dokazno gradivo, tudi če bi bili ljudje posneti."

Letos so kaznovali tri prekrškarje. Fizična oseba mora ob tem odšteti 200 evrov, pravna pa petkrat več.

Prispevek Sabrine Mulec: