Radio Koper Foto:
Radio Koper Foto:

V boj za svoj četrti mandat se kot neodvisni kandidat podaja aktualni župan Uroš Brežan, ki ga predlaga Martina Kenda in skupina volivcev, njegov edini izzivalec pa je Tomaž Štenkler iz vrst SD.

Od leta 2006, ko je diplomirani ekonomist pri 34-ih prvič postal župan, ni imel pravega protikandidata, saj je vedno zbral okoli 70 odstotkov glasov. Tokrat se v boj z njim podaja 44-letni Tomaž Štenkler iz Baške grape, po poklicu kuharski tehnik, sicer pa zadnja dva mandata tudi občinski svetnik in predsednik KS Podbrdo, kar 18 let pa vodi tudi tamkajšnje planinsko društvo. V treh letih napoveduje najmanj 10 neprofitnih stanovanj in pomoč pri novogradnjah, 100 novih delovnih mest, oživitev mrtvih industrijskih con, 50 kilometrov kolesarskih poti. Uvedel bi participativni proračun in uradne ure na terenu. Štenkler izpostavlja še nujnost večgeneracijskega in dnevnega centra za osebe z demenco.

Poudarek demografiji bi dal tudi Brežan, ki napoveduje strateški dokument za starejše. Po njegovem mnenju sta ključni za razvoj dostopnost in mobilnost, dokončanje četrte razvojne osi in gradnja obvoznic, za kar je pomembno sodelovanje z državo, ki bi - je prepričan - morala za takšna okolja nameniti več spodbud. Med pomembnejšimi projekti obuja idejo, pravzaprav neizpolnjeno predvolilno obljubo o turističnem centru pri vasi Žabče, selitev bencinske črpalke iz mesta na obrobje na Log, kjer bo po njegovih napovedih zrasel center zaščite in reševanja ter trgovski center Kmetijske zadruge.

Mariša Bizjak