Robert Časar in Milan Pučko na enem od prejšnjih narokov. Foto: Eugenija Carl
Robert Časar in Milan Pučko na enem od prejšnjih narokov. Foto: Eugenija Carl

Vseh pet obtoženih v zadevi Beltinci, med njimi nekdanji prvi mož Luke Koper , je sodišče spoznalo za krive. Časarju je zaradi zlorabe položaja prisodilo dve leti in tri mesece zapora, Robertu Graju, ki mu je pri tem kaznivem dejanju pomagal in pral denar, pa tri leta. Na presenečenje tožilstva, bo kazen odslužil v t. i. vikend zaporu.

Fiktivni posli in preplačani računi so se na relaciji Luka Koper-Beltinci dogajali med letoma 2007 in 2009. Pranje denarja pri najemanju več kot 250 parcel za logistični center Panonija se je dogajalo tudi zato, ker so v Luki, ki jo je takrat vodil Robert Časar, vedeli, da pogodbenih obveznosti nihče ne bo preverjal.

Pranje denarja da, je dejal sodnik, ko je obtožene spoznal za krive, a za koliko so bili računi preplačani dejansko preplačani, dokazov ni bilo. Zato nižje kazni, kot jih je zahtevalo tožilstvo.

Vodja tožilstva v Kopru Barbara Milič Rožman pravi, da je za izrek o pritožbi prezgodaj: "Zagotovo pa me pri tej sodbi zmoti to, da sodišče ni odvzelo premoženjskih koristi, ki so bile pridobljene s kaznivim dejanjem – recimo Časarju z ograjo, ki mu je bila zgrajena, in Pučku za dela na hiši."

Robert Graj, obsojen pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja, bo triletno zaporno kazen lahko prestajal med konci tedna, sicer bo lahko še delal.

Časar sodbe danes ni spremljal. Njegov odvetnik Danijel Planinšec spomni, da je tožilstvo večkrat spreminjalo znesek, ki naj ga pridobili: "Bili smo že na 1.200.000 protipravne premoženjske koristi, potem je bilo 660.000, nekaj takšnega. Zdaj vidimo, da je ta znesek po ugotovitvi sodišča veliko nižji."

Časar bo moral na kakšne ugodnosti pri prestanju zaporne kazni, ki jo prestaja zaradi poslov na Orleški gmajni, še počakati. Današnja sodba, ki še ni pravnomočna, mu pri tem ni v pomoč

Prispevek Tjaše Škamperle: