Pogled na Podnanos s staro cesto skozi vas in gradbišče hitre ceste (desno). Foto: Wikipedia/Ljuba Brank
Pogled na Podnanos s staro cesto skozi vas in gradbišče hitre ceste (desno). Foto: Wikipedia/Ljuba Brank

Zaradi popravil in odstranitve cestninske postaje Nanos bo vipavska hitra cesta izmenično zaprta. Najprej, od nedelje zvečer, med Vipavo in Razdrtim v smeri proti Ljubljani, po treh tednih pa bo na tem odseku sledila še dvotedenska zapora v nasprotni smeri. Dars bo v tem času preusmeril prehodni promet iz italijanske smeri proti Sežani oziroma Fernetičem, lokalni promet pa na regionalno cesto čez Rebrnice. V Podnanosu so že v strahu pred vnovičnim prometnim udarom.

Vasica Podnanos se je z odprtjem vipavske hitre ceste pred devetimi leti po številnih pritožbah in državljanski neposlušnosti končno izvila iz pločevinastega primeža. Z obvozom čez Rebrnice nam domačin kot iz topa izstreli, kaj pričakuje: "Gužvo, zastoje."

Kljub obljubam in številnim dopisom o celoviti obnovi regionalke, je ta še naprej v zelo slabem stanju, dodaja župan Vipave : "Naša želja in na nek način tudi zahteva je, da tovorni promet preusmerijo na Fernetiče - v obe smeri, gor in dol."

Vodja projekta odstranitve in ureditve območja cestninske postaje Nanos, Uroš Selan, zagotavlja: "Lokalni promet bo šel po starih Rebrnicah, ves tranzit pa se bo pa preusmeril preko Sežane oziroma na Fernetiče."

Z obnovo regionalke čez Rebrnice bi lahko začeli prihodnje poletje, težava pa ni denar, ampak zemljišča, pojasnjuje Tomaž Willenpart iz državne Direkcije za infrastrukturo: "V letošnjem letu načrtujemo razpis za eno od teh etap, odvisno, kje bomo vsa zemljišča dobili. Želeli bi, jasno, nadaljevati ob koncu prve etape."

Celotna obnova ceste čez Rebrnice je ocenjena na šest milijonov evrov in pol, denar za nadaljnji poldrugi kilometer pa je zagotovljen v državnem proračunu za prihodnje leto, dodajajo še na omenjeni direkciji.

Prispevek Valterja Preglja: