Občinski redarji so začeli preusmerjati tovorni promet mimo Bertoške vpadnice, ki jo je občina Koper zaprla. Foto: Mestna občina Koper
Občinski redarji so začeli preusmerjati tovorni promet mimo Bertoške vpadnice, ki jo je občina Koper zaprla. Foto: Mestna občina Koper

Od danes po Bertoški vpadnici v Kopru ne smejo več voziti tovorna vozila, težja od sedem ton in pol. Novi prometni režim je uvedla koprska občina. Kot piše v sporočilu za javnost se je občina za ta interventni ukrep odločila, ker ne more več prevzemati odgovornosti za morebitne nesreče, ki so na tej poškodovani cesti ob tako gostem tovornem prometu neizogibne.

Po Bertoški vpadnici, ki nikoli ni bila predvidena za tovorni promet, se dnevno pelje tudi do 16.500 vozil, od tega 2.800 težkih tovornjakov. Zato je cesta močno poškodovana in v zelo slabem stanju. Koprska občina je Bertoško vpadnico na prošnjo države pred leti prevzela v začasno upravljanje do izgradnje Serminske vpadnice, po kateri naj bi stekel ves tovorni promet proti tovornemu pristanišču. Te ceste še vedno ni. Prav tako še ni dogovora med občino in Darsom o odpravi poškodb na cestišču obstoječe vpadnice.

Ob začetku pogovorov je bila cesta še v sprejemljivem stanju; zdaj je po oceni občine nujno potrebna obnove in razširitve, dela pa se zagotovo še ne bodo začela letos. Občina je danes ukrepala tako, da je zaprla del Bertoške in Ankaranske vpadnice za tovorna vozila, težja od 7500 kg.

Tovornjaki, ki gredo iz notranjosti Slovenije proti pristanišču, bodo tako morali peljati po dober kilometer daljši poti, po hitri cesti mimo Škocjanskega zatoka do izvoza za Koper, nato po Ljubljanski cesti do tako imenovanega turbo krožišča s fontano, kjer bodo zavili na Ankaransko cesto in se ob nasprotni obali Škocjanskega zatoka peljali proti pristanišču.

Na Mestni občini Koper opozarjajo, da bodo zaradi tega že v kratkem nastali daljši prometni zastoji.

B. K.