Foto: Radio Koper/Anita Urbančič
Foto: Radio Koper/Anita Urbančič

Ob ugotovitvah, da se ženske tudi v gostinstvu enako uspešno kot moški soočajo z delovnimi izzivi, pa so pozornost namenili tudi gastronomskemu vodniku Michelin, ki prihaja v Slovenijo. Prva izdaja bo predstavljena marca prihodnje leto. »Ali bo prvo Michelinovo zvezdico dobila prav ženska?« je bil naslov današnje novinarske konference, ki pa odgovora na to vprašanje prinesla. Zakaj ne, razkriva Barbara Zmrzlikar iz Slovenske turistične organizacije: "Michelin je popolnoma neodvisen gastronomski vodnik z anonimno ekipo inšpektorjev in imena nagrajencev bomo izvedeli istočasno tako STO kot mediji in gostinci. Tako da: upamo na najboljše in na čim več."

Slovenska turistična organizacija se skupaj z gastronomskimi ponudniki že zdaj pripravlja na leto 2021, ko bo Slovenija postala evropska gastronomska regija. Kaj lahko pričakujemo od naziva? Barbara Zmrzlikar: "Prispeval bo k temu, da se bo Slovenija ne samo v kulinaričnem, ampak tudi v širšem turističnem smislu še naprej krepila. V letu 2021 bomo že želi prve uspehe, ko bo slovenska gastronomija še bolj prepoznavna, jedlo se bo še v boljših restavracijah, še bolj kvalitetno, zdravo, naravno in ljudje nas bodo po tem poznali."

Pomembni gostinci in ženske

Predsednik Obrtne zobrnice Slovenije Branko Meh je na novinarski konferenci izpostavil pomembno vlogo gostincev pri ustanovitvi zbornice pred 50 leti ter vlogo žensk v gostinstvu, obrti in podjetništvu.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar je v zvezi s pomanjkanjem kadra v gostinstvu kot eno od možnih rešitev navedel vlogo družinskih podjetij oz. gostiln. "Že več let se trudimo, da bi skupaj s pristojnimi ministrstvi poiskali način, kako reševati to problematiko," je dodal Cvar in izpostavil pomen popularizacije gostinskega poklica, ki smo ga v preteklosti razvrednotili. Pri tem Cvar ne vidi rešitve v iskanju kadrov iz tujine: "Želimo si domače, slovenske natakarje, slovenske kuharje, da bomo lahko dejansko spodbujali to, kar si želimo - avtohtono, pristno petzvezdično doživetje."

Posebej sp izpostavili vlogo in izzive žensk v gostinstvu. Ksenija Krajšek Mahorčič iz gostilne Mahorčič, ki se je v gostinski poklic primožila, je ocenila, da ženske in moški igrajo na istem področju pod enakimi pogoji, zato je podeljevanje posebnih nagrad za ženske po njenem nepotrebno. Vse nagrajenke si namreč nagrado "absolutno zaslužijo, ampak ne zato, ker so ženske, ampak ker so enostavno odlične kuharice in lahko brez nobenega dvoma parirajo vsakemu moškemu kuharju".

Predsednik gospodarskega interesnega združenja distributerjev in proizvajalcev žganih pijač Matjaž Toplak pa je predstavil pobudo za osveščanje pred zlorabami uporabe alkohola, v okviru katere bodo po regijah pripravili vrsto delavnic, namenjenih v prvi vrsti zaposlenim v
gostinstvu.

Letošnje srečanje so gostinci zaključili z nocojšnjo podelitvijo priznanj za kakovost gostinske ponudbe in jubileje v gostinstvu ter priznanj ob 50-letnici Sekcije za gostinstvo in turizem.

Anita Urbančič