Hiša Franko iz Kobarida je leta 2021 poleg dveh Michelinovih zvezdic prejela tudi posebno nagrado za trajnost. Letos slavi Ana Roš, ki se je znašla na lestvici 'The Best Chef Awards' na sedmem mestu. Foto: thebestchefawards.com/
Hiša Franko iz Kobarida je leta 2021 poleg dveh Michelinovih zvezdic prejela tudi posebno nagrado za trajnost. Letos slavi Ana Roš, ki se je znašla na lestvici 'The Best Chef Awards' na sedmem mestu. Foto: thebestchefawards.com/

A Ana v javnosti mnogokrat vzbudi pozornost – na eni strani odobravanje in spoštovanje, na drugi kritike in nerazumljiva obsojanja – ne le s hrano, temveč tudi drugimi zapisi in izjavami, kot je bila zadnja, da bo v svojo ekipo sprejela afganistanskega natakarja.

Ana Roš je o tem, kaj ji nagrada pomeni, povedala: "Vsaka nagrada pomeni neko novo poglavje. Ta je velika, ker je svetovna in ker gre za izbor chefov vsega sveta, ker glas oddaja industrija, torej moji stanovski kolegi, novinarji in 'opinion makerji' v naši industriji, je povsem transparentna. Je pa to visoko sedmo mesto noro! Jaz sem dejansko pokrila oči z rokami, ker sem jokala. Prevzemale so me emocije, pred in za menoj sama največja imena, moji junaki. Biti prva ženska na lestvici je ogromna stvar. Sploh, če prihajaš iz majhne Slovenije, ki se šele postavlja na kulinarični zemljevid sveta, da ljudje prepoznavajo delo z lokalnimi pridelovalci, mislim, da je to ena velika stvar."

Ana Roš in Maša Salopek v Amsterdamu. Foto: www.hisafranko.com/
Ana Roš in Maša Salopek v Amsterdamu. Foto: www.hisafranko.com/

Trenutni meni iz 23 hodov so poimenovali Reinkarnacija, stane 225 evrov, še 100 evrov je treba dodati za spremljavo slovenskih lokalnih vin. Za celotno doživetje si je treba vzeti kakšnih pet ur, pomembno vlogo imajo tudi sladice, ki jih ustvarja Hrvatica Maša Salopek. Kot je povedala, še vedno ni dojela, da so jo razglasili za najboljšo slaščičarko na svetu: "To ni moja nagrada. To je nagrada, ki pripada Hiši Franko, to je moj dom zadnja tri leta. Sem sem prišla popolnoma 'zelena', kar je velik dokaz, da če imaš poleg sebe pametne in sposobne ljudi, ki ti predajajo motivacijo in naučijo profesionalnega dela, v tem lahko uživaš. Ko se tega zaveš, je to pravzaprav nagrada."

Del ekipe Hiše Franko je tudi Nataša Djurič, ena najboljših mojstric peke kruha z drožmi, zato si želijo, da bi še letos v Ljubljani odprli pekarno. A čeprav niso še niti povsem dojeli zadnjih nagrad, spet napeto čakajo - tokrat na skorajšnjo razglasitev Michelinovih zvezdic.

Celoten prispevek lahko poslušate na spodnji povezavi:

Hiša Franko spet slavi