Strokovnjaki poudarjajo tudi okoljske koristi gojenja žuželk za hrano. Foto: EPA
Strokovnjaki poudarjajo tudi okoljske koristi gojenja žuželk za hrano. Foto: EPA

Države članice EU so pred kratkim odobrile predlog Evropske komisije, ki dovoljuje uporabo posušenih ličink rumenih mokarjev kot novega živila. To pomeni, da po novem ličinke mokarjev veljajo za vir alternativnih beljakovin, ki naj bi podprle prehod EU na bolj trajnosten prehranski sistem. Gre za sploh prvo odobritev žuželk za prehrano v EU.

Bi zobali posušeno ličinko hrošča kot prigrizek, smo vprašali nekaj naključnih sprehajalcev.

Ne, dokler je še kaj druzga, ne bom jedel žuželk.

Ne, hvala.

Ne, to pa ne.

Ne bi jedla žuželk. Mogoče, če ne bi vedela, kaj je. Sem pa slišala, da eni gojijo črve in jih pečejo. Ma jaz verjetno ne bom dočakala tega, da bi jedli žuželke.

Mogoče bi poskusil, na dopustu, recimo na Tajskem, če bi šel. Menda je treba tam to poskusiti.

Moja žena pravi, da bi jedla, jaz pa ne. Ko vidim tiste noge, malce kosmate, raje ne.

Žuželke v prehrani niso novost

Po odobritvi evropske komisije bomo žuželke odslej v Evropi lahko malicali v obliki prigrizkov ali kot sestavine v živilskih izdelkih, piškotih, testeninah in drugih specialitetah tudi v Sloveniji, saj prej reja žuželk in trgovanje z njimi nista bila dovoljena. Žuželke v prehrani seveda niso nič novega. Po nekaterih ocenah jih redno uživa več kot dve milijardi ljudi. Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) žuželke celo opredeljuje kot zdrav in zelo hranljiv vir hrane z visoko vsebnostjo beljakovin, vitaminov, vlaknin in mineralov.

V Sloveniji ideja o pridelavi mokarjev za prehranske potrebe ni nova. Leta 2015 se je pojavila podjetniška pobuda, katere prvi produkt je bila beljakovinska ploščica, v kateri je bil kot glavni vir proteinov dodan mlet prah iz mokarjev. V časopisu Delo so pred meseci izpostavili tudi podjetnika, ki se je prav tako ukvarjal s pridelavo mokarjev. A slovenska zakonodaja ličink mokarjev ni dovoljevala za človekovo prehrano, zato se je s podjetjem preusmeril v izdelavo gnojil iz iztrebkov ličink.

Video: Oddaja Ugriznimo znanost na temo prehrane iz žuželk