Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Meduze v prehrani niso nič novega v vzhodnem svetu, kjer veljajo za poslastico, a znanstvena dognanja kažejo, da bi njihova uporaba v prehrani lahko postala resničnost tudi v Evropi.
O tem pripoveduje knjiga receptov svetovno znanih kuharskih mojstrov, European Jellyfish - Prvi recepti z meduzami na zahodnjaški način. Pri njenem nastajanju je v velikem evropskem projektu, ki ga vodi Nacionalni raziskovalni svet iz Rima, sodelovala tudi Morska biološka postaja NIB Piran.

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper
Meduz na evropskih jedilnikih še ni

V času izdaje knjige uporaba meduz v prehrani v Evropi še ni bila odobrena.

Knjiga prinaša recepte za meduzin karpačo, meduze na testeninah, skuhali so jih kot juho, jih povezali s sipami in kaviarjem, različno zelenjavo, jih marinirali, najdejo se celo v omaki pizzaiola kot prigrizek ali predjed in v jogurtu.
Pa so vse meduze užitne? Dr. Ana Rotter z Morske biološke postaje: "Ne, tiste vrste, ki vsebujejo strupe, niso. Preden jih uporabimo za prehrano ljudi, morajo iti skozi rešeto pogojev, od zakonodajnih do zdravstveno-varstvenih in mikrobioloških. Kuharica je nastala iz vrst, ki so blizu Italije, ker morajo biti sveže in za katere je zagotovljeno, da so varne za uživanje ljudi."

Morski vir beljakovin

Meduze imajo zelo malo kalorij, veliko beljakovin, nenasičenih maščobnih kislin omega 3 in omega 6, pa tudi veliko kolagena.

Vse meduze v večji ali manjši meri vsebujejo pekoče snovi. Užitne meduze so večinoma malo pekoče sli sploh ne. Zato so lahko nekatere vrste meduz varne za uživanje, vendar moramo biti zelo previdni. Pomembno je, da uživamo samo tiste vrste meduz, ki so že priznane in preizkušene kot hrana, predvsem pa, da uporabljamo samo proizvode, ki so bili oprani in obdelani v skladu z veljavnimi živilsko-predelovalnimi postopki.

Kako dr. Ana Rotter gleda na našo prehrano v prihodnosti: "Optimistično zrem v prihodnost, ker se mi zdi, da ne samo meduze, ampak tudi druge morske organizme lahko obrnemo sebi v korist."

Celoten pogovor Nataše Benčič z dr. Ano Rotter lahko poslušate tu:

Naša gostja je bila dr. Ana Rotter