Foto: Radio Koper/Lea Hedžet
Foto: Radio Koper/Lea Hedžet

Komaj 10-letna Klara Štoka je že izkušena tekmovalka, ki poleg glasbenih obiskuje tudi atletska tekmovanja. Je navdušena tekačica, ki najraje teče na 60 metrov in skače v daljino. Še raje pa igra klarinet, v katerega se je zaljubila, ko ga je slišala na nastopu učencev Glasbene šole Sežana, na kateri se je njen brat učil harmoniko. Takrat jo je najbolj prevzel zvok klarineta, ki se ga je z velikim navdušenjem začela učiti pri prof. Branislavu Trifkoviću. Zato jo profesor rad pohvali: »Klara je vedno nasmejana, z ogromno dobre volje, z velikim zanimanjem in z redno vadbo iz dneva v dan premaguje tudi najtežje izzive. Svojo radovednost in pogum kaže tudi pri izbiri programa, saj najraje posega po najtežjih skladbah, ki zahtevajo hitre prste.« Zato nič čudnega, če je poleg srebrne plakete na državnem tekmovanju Temsig prejela tudi prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju ArsNova v Trstu.

A ta čudoviti, mehki zvok iz klarineta ne pride takoj: »Najprej sem dobila v roke sodček in ustnik, da sem se naučila pihati, šele potem sem dobila še preostale dele klarineta. Pihanje ni tako preprosto, saj je treba napenjati mišice na ustnicah, imeti pa moraš tudi veliko zraka,« je povedala Klara, ki, očitno, ne z dihanjem ne z napenjanjem ustnic, ni imela težav, saj je že v drugem razredu naštudirala program za tekmovanje. Tudi z nastopanjem ni imela težav, saj je nikdar ne muči trema, zato je prepričana, da bo še tekmovala in se s tem veliko več naučila. Priprave seveda zahtevajo veliko več vaje, ki pa se je Klara loti z veseljem. Trenutno obiskuje 5. razred osnovne šole in tudi v šoli jo ob matematiki najbolj veselita šport in glasba, ki jo rada posluša, tudi ko piše domače naloge. Rada pa igra tudi v duu s svojo prijateljico in v šolskem pihalnem orkestru, kjer z velikim navdušenjem posluša tudi druge glasbenike. Zato je prepričana, da bo klarinet še dolgo njen stalni spremljevalec, tudi če se ne bo odločila za glasbeni poklic, saj se bo vselej rada pridružila orkestru, kjer je vedno zelo dobra družba.
Za to, da bi razmišljala o svojem bodočem poklicu, pa meni, da je še premlada…

Primorski glasbeni talenti

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki vsak četrtek ob 20.00 uvaja oddajo Glasbeni abonma, predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokrat boste v njej lahko prisluhnili 10-letni klarinetistki Klari Štoka, ki je v studiu Hendrix ob klavirski spremljavi Tamare Ražem Locatelli posnela Andante Cantabile Marcela Boucarda, Happy End Johana Nijsa in Invocation et Dance Willyja van Dorsselaerja.