Mali priobalni ribolov, ki je značilen za našo državo in so ga spoznavali otroci, je bolj trajnosten od industrijskega in ima manjši ogljični odtis kot pridelava kopenskih živalskih beljakovin. Foto: Facebook Dobro za morje, dobro zame
Mali priobalni ribolov, ki je značilen za našo državo in so ga spoznavali otroci, je bolj trajnosten od industrijskega in ima manjši ogljični odtis kot pridelava kopenskih živalskih beljakovin. Foto: Facebook Dobro za morje, dobro zame

V okviru pravkar zaključene akcije je nastal tudi video, v katerem otroci pojasnjujejo svoje izkušnje na delavnicah z lokalnimi ribiči, ki so se zvrstile od Ankarana do Pirana: "S seboj smo vzeli tudi ribiško mrežo … ulovili smo guate." Tudi delavnice za pripravo ribjih jedi za starejše so bile polno zasedene. Na različnih dogodkih je sodelovalo več kot 700 ljudi, odličen odziv izpostavlja vodja akcije Tanja Nastovski iz društva Aurata: "Mi ocenjujemo, da je akcija dosegla svoj namen in ga morda res celo presegla."

Morska hrana je zelo koristna za zdravje, ker ima veliko hranilnih novi ali visoko oceno hranilne gostote, pojasnjuje dr. Cécil Meullenberg s koprskega ZRS-ja: "V primerjavi s kopensko pridelano hrano, kot so perutnina, svinjina ali govedina, ima veliko višjo oceno gostote hranil."

Foto: Facebook Dobro za morje, dobro zame
Foto: Facebook Dobro za morje, dobro zame

Med temi so za naše telo pomembne omega 3 maščobne kisline. Veliko je vitaminov. Ribje beljakovine so lažje prebavljive. Kljub temu generacije, mlajše od 50 let, tako v Sloveniji kot drugod po Evropi, jedo vse manj rib. In poznajo le redke vrste. Prepoznavanje vrst in sledljivost, ki se pri predelanih ribah pogosto zabriše, pa potrošnikom omogočata izbiro kakovostne hrane. "V luči prehranske varnosti, kupujmo raje lokalno ribo, ki ima manjši ogljični odtis in je seveda tudi veliko bolj sveža," izpostavlja dr. Andreja Ramšak z Morske biološke postaje NIB Piran.

Ribištvo predstavlja velik pritisk na oceane. Zato mora na globalni ravni privzeti trajnostne cilje, ki ne dovoljujejo prelova, še poudarjajo strokovnjaki.

Akcijo Dobro za morje, dobro zame so v okviru Las Istre izpeljali društvo Aurata, Znanstveno raziskovalno središče Koper in Nacionalni inštitut za biologijo. Številne koristne informacije ponujata spletna stran in publikacija akcije. Več o sami akciji, tudi o tem, zakaj so ribe tako zdrave, kaj vse vpliva na njihovo kakovost, kaj je trajnostno ribištvo in zakaj je za zdravo staranje koristen mediteranski slog življenja, pa lahko izveste v tokratni oddaji Morje in mi.

Dobro za morje, dobro zame