Foto: Creative Commons
Foto: Creative Commons

Ni človeka na zemeljski obli, ki se tega ne bi spomnil. Tudi umetniki v Trstu bodo oživili spomin na tiste dni. Tu dov'eri? (In ti, kje si bil?) je naslov predstave, ki je zbirka podob, besed, spominov na ta dan, in bo premierno predstavljena v Trstu 11.9.2021 točno ob 14.46. Gre za delo Francesca Godine in Fabia Vagnarellija, pri predstavi pa sodeluje tudi Koprčan Den Baruca.

Ob tej priložnosti smo se o dogodku, ki je usodno zaznamoval zadnji dve desetletji, pogovarjali z izrednim profesorjem dr. Tončijem Kuzmanićem z Univerze na Primorskem. Najprej smo ga vprašali, ali se spomni, kje je bil ob napadu? "Na istem mestu, kjer sem sedaj. Kot vsak september. Na Visu, v zalivu Zaglav. Kopal sem se, lovil ribe in dobil klic iz Slovenije. Prižgal sem televizijo. Ko sem videl, kako je prvo letalo treščilo v stolp, sem si rekel, da je to lahko slučajno. Ko sem videl drugega, pa sem vedel, da je nekaj narobe in da gre za nekaj zmenjenega."

V nadaljevanju pogovora nam je profesor razložil, da se je potrebno za razumevanje celotnega konteksta napadov, vrniti v čas umora predsednika Kennedy-a. "Nobenega dvoma ni, da gre za neke vrsto `cover story´, tudi `inside job´. Američani, kot tudi Izrael in Savdska Arabija, njihove tajne službe, so zelo prispevali, da se to lahko zgodi. Motivacij je bilo veliko, poglavitni interes pa je bil destabilizirati takratni Bližnji vzhod."

Po dvajsetih letih raziskovanja ozadij omenjenih dogajanj ugotavlja, da množični mediji `bore malo vedo´, nepoglobljeno informirajo oziroma bolj ali manj dezinformirajo. "Rekli so, da je napad izpeljala Al Kaida, kar mi je dalo misliti. Ta tega ne more izpeljati, ker nima kapacitet. Kasneje so za enega od krivcev spoznali Sadama Huseina ozroma Irak. Pričakovati je bilo, da bodo ZDA takoj obračunale z Irakom. Ampak oni so napadli Afganistan."

Dr. Kuzmanić trdi, da je bil 11. september tip megle, ki je množicam zastrl pogled na dejanske težnje ZDA in njenih somišljenikov: Velike Britanije, Kanade, Avstralije in evropskega Zahoda. "So pa ZDA, navkljub temu, da so načrt izpeljale, vojno izgubile. In zdaj smo na točki, ko so ZDA na kolenih. Opravka imamo z novim tipom sveta. Zato imamo Trumpa in nemočnega Bidena. V prihodnje nas čakajo srhljive stvari, od finančnih situacij, do morebitnih vojaških obračunov, ne samo v ZDA."

O talibanih pa: "Talibani so popolnoma nepomembni. Pomemben je Afganistan, ki je na odlični geostrateški lokaciji, s katere se da odlično nadlegovati Rusijo in jo kontrolirati. Tisto, kar se je zgodilo v zadnjih 20 letih, je to, kar ni nihče pričakoval – vzpon Kitajske. In Pakistana. In ZDA in Velika Britanija nimajo nobene šanse, da pridejo v ta del sveta. ZDA je poražena, zmagovalci pa so Kitajska, v manjši meri Rusija in zagotovo Nemčija, ki so jo, zanimivo, talibani v zadnjem času povabili k investiranju."

V drugem delu pogovora z Iztokom Novakom, sta se dotaknila strahu pred teroristi, ki je za razliko od časov pred napadi, ko so bile ZDA še dežela odprtih vrat, dandanes še vedno izjemno velik. Kako se danes med Newyorčani in tudi širše med Američani kaže to spoznanje, da so tudi oni ranljivi? "ZDA so v popolni paniki. To je dominanti občutek Američanov. Absolutna varnost, vzvišenost, bogastvo, blaginja, trkanje po prsih `mi smo najboljši´… Vse to je stvar preteklosti. Tisto, kar bi jaz rad poudaril, je to, da so upravičeno v paniki. ZDA ne bodo nikoli več vodilna sila. Kako razumeti to paniko? Tu ne gre zanemariti dejstvo, da je Amerika razcepljena. Na eni strani Biden, oziroma recimo jim `liberali´, na drugi strani imamo Trumpiste. Ta razcep, ki je za Evropejce normalen, pri nas Slovencih imamo recimo bele in rdeče, je za Američane nekaj popolnoma novega. Tega prej ni bilo. Zdaj pa je tu, poleg finančne stiske. Amerika gre namreč finančno samo še navzdol. Imajo še 250 milijonov kosov oborožitve. In še pol toliko je neregistriranih."

Celoten pogovor z dr. Tončijem Kuzmanićem objavljamo v spodnjem posnetku.

Z dr. Tončijem Kuzmanićem se je pogovarjal Iztok Novak.