Foto: Osebni arhiv/Anja Klančnik
Foto: Osebni arhiv/Anja Klančnik

Anjo in Tomija morda poznate kot aktivna športnika, ki neizmerno uživata v naravi in na tekaških potovanjih. Svoje otroke vzgajata v športnem duhu in tudi zato sta letošnji dopust organizirala drugače; skupaj z otroki sta se odpravila na kar zahtevno pot. Ljubezen do gora, tek po brezpotjih v vseh vremenskih pogojih, udeležbe na različnih trail tekih na 100 km in več, vse to ju združuje. Taki podvigi namreč razkrivajo resnično moč in lepoto človeka oziroma pokažejo, česa vse je naše telo sposobno.

Tokratno družinsko zgodbo so poimenovali 'Peš popotovanje družine Klančnik'. Poleg Anje in Tomija so se na pot okoli Mont Blanca odpravili še Ema (15 let), Neja (14 let), Rok (11 let) in najmlajša Tinkara (9 let). A TMB (Tour du mont Blanc) je vse kaj drugega kot lahkoten sprehod po Vipavski dolini. Tomi Klančnik jo tako opiše: "TMB je krožna pot okoli celega masiva Monta Blanca, dolga je 170 km in vodi prek prelazov, ki so nad 2500 metrov nadmorske višine. Ne gre čez vrhove hribov, a vseeno se nabere čez 10 tisoč višinskih metrov. Pot je dobro opisana na spletni strani. Razdeljena je na 11 segmentov, ker predvidevajo, da jo v toliko dneh večina prehodi. Začne se v manjšem kraju Les Houches blizu Chamonixa, start in cilj poti si vsak poljubno izbere. Prvi dan smo hodili in spali po Franciji, naslednji dan smo že prišli v Italijo, šele četrti dan smo prek prelaza Col Ferret prišli v Švico, zadnji dan pa smo spet hodili po Franciji. Pot je tako speljana, da ves čas opazuješ mogočne štiritisočake okoli Mont Blanca. Zelo nas je navdušila prostranost pokrajine, velike in široke doline ter visoke gore. Presenetila nas je tudi naša sposobnost, da smo že v par urah bili na naslednjem prelazu ali dolini. Res smo bili navdušeni nad potjo in vsak dan je hitro minil."

Načrtovanje poti je res najtežji del, saj se, kot pravi Anja Klančnik, "... stalno sprašuješ, koliko poti bomo prehodili na dan, kje bomo jedli, spali, kje se lahko skrijemo v primeru dežja, kaj vse lahko damo v nahrbtnike, da ne bodo pretežki in tako naprej".

Oba sta zelo izkušena ultramaratonca in občudovanja vredna športnika. Na vaših ekstremnih podvigih ste občutili vso lepoto in krutost narave. Je to razlog, da so se odpravili na pot kot družina? "Cela naša družina je zelo povezana z naravo. Ona je tudi naša učiteljica, sploh če sprejmemo, da je napor lahko del lepega in da je zadovoljstvo po večjem naporu lahko še lepše. Pot smo sicer dobro načrtovali, ampak narava vedno oblikuje kakšen problem, ki ga je treba rešiti. Morda kakšen žulj ali odrgnino. Otroci s tem spoznajo, da so problemi del življenja in vseeno lahko v tem uživaš in si zadovoljen. Narediš nekaj, kar se ti prej zdi nemogoče in to dviguje zdravo samozavest."

Celotnemu pogovoru prisluhnite s klikom na spodnjo povezavo.