Emiliji Pavlič je mar za lastno zdravje in zdravje Slovenk in Slovencev Foto: Osebni arhiv
Emiliji Pavlič je mar za lastno zdravje in zdravje Slovenk in Slovencev Foto: Osebni arhiv

Zase pravi, da kuha po receptu, medtem ko pogrejevalci hrane potrebujejo navodilo za prehrano. Neznanje, pravi Emilija, prinaša bolezen, revščino in obup: "Pozabili smo na čase, ko se je kuhalo s sezonskimi, z lokalno pridelanimi živili."

Pozabili smo na jedi na žlico in pozabili na čase, ko so imele naše mame predpasnik, in ko so bile, skoraj v vsaki kuhinji, nad štedilnikom, izvezene na stenski prt lepe misli, kot denimo tale: "Kuharice, milo moje, tebe hvali jelo tvoje!"

Ambient Kurnikove hiše, na steni se vidi prt, ki je bil včasih del kuhinj Foto: Tržiški muzej/Luka Markež
Ambient Kurnikove hiše, na steni se vidi prt, ki je bil včasih del kuhinj Foto: Tržiški muzej/Luka Markež

"Misli so bile izvezli na stenske prte iz več razlogov," pravi etnolog, dr. Bojan Knific. Nad štedilnik, ponekod pa tudi na stene spalnic, so prte začeli obešali med prvo in drugo svetovno vojno.

"Če človek pol sveta obteče, najboljši krah soma se peče," je še ena od iztočnic razmišljanja naše priznane primorske kuharice Emilije Pavlič, tudi avtorice knjig in borke za zdravo prehrano otrok. Priporoča, uči, roti, ker ji je mar.

In zakaj se je pomembno prehranjevati s hrano, skuhano iz osnovnih živil? Odgovor ponuja Smilja Baranja v spodnjem prispevku.

Dopoldan in pol