Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pri fetalnem alkoholnem sindromu gre za širok spekter težav; te se kažejo pri otrocih, ki so bili alkoholu izpostavljeni že v obdobju nosečnosti. Prvi znaki so takoj po rojstvu težje prepoznavni. Pediatrinja Alenka Stepišnik: "Otroci imajo tanjšo zgornjo ustnico, nekoliko manjše oči in značilno obliko spodnjega dela obraza. Kadar so otroci res prizadeti, je po navadi tudi glavica manjša, manjša je sama rast otroka, prizadet je tudi nevrološki razvoj." Otroci, rojeni s fetalnim alkoholnim sindromom, imajo težave tudi kasneje v življenju, doda: "Imajo res veliko težav pri šolanju. Pogosto so hiperaktivni in imajo manjšo pozornost, vendar ne gre za klasično motnjo. Imajo težave pri socializaciji in prilagajanju, težave s spominom."

Ginekologi pri nas se s tem sindromom ob rojstvu otroka srečajo redko. Svetovno povprečje kaže, da je takih otrok za en odstotek, evropsko povprečje kaže od dva do pet odstotkov, pravi specialistka ginekologije in porodništva Anja Čopi Jerman: "Kar pa zagotovo ni številka, ki jo mi vidimo v praksi. Pri nas govorimo o nekaj primerih v karieri nekega porodničarja in verjetno tudi pediatra." Lahko gre za kulturne razlike, po drugi strani pa je "za vse odvisnosti, tako kot tudi za odvisnost od alkohola, prisotna neka stigma in verjetno tudi nosečnica, ki ve za svojo težavo, o njej v bistvu težje spregovori in jo ustrezno naslovi pri svojem zdravniku".

Glede vpliva uživanja alkohola na plodnost si študije niso enotne oziroma jih je težko izvesti. Eden od razlogov bi lahko bil prav prikrivanje. Imajo pa ženske, ki ne uživajo alkohola, za zanositev večje možnosti. Slovenski ginekologi spodbujajo ničelno toleranco do alkohola tudi v obdobju dojenja.

Fetalni alkoholni sindrom