Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

V Gregorčičevi ulici v Izoli, blizu nekdanje italijanske šole, je že dobrih sedem let doma Fina Isolana. Majhen, okusno opremljen prostor je hkrati trgovinica, prostor za pokušino, a tudi delavnica, v kateri Mitja in Sanja Kolman pripravljata in polnita izvirne solne, sladkorne in čajne mešanice.
Če ne bilo Mitjeve none, potem tudi zgornjega napisa 'Jest, pit in se jemet rado' morda ne bi bilo na ogledalu, ki visi na steni trgovine. Ta misel je njihovo vodilo pri delu, a hkrati je bila tudi ideja za zgodbo. Mitja je svojo Sanjo spoznal v Avstriji, kjer je vrsto let živela, se šolala in delala v gostinstvu in turizmu. Sprva sta solne mešanice, pod drugačnim imenom, prodajala v Avstriji, a se ni obneslo: »Opekli smo se, ni šlo, to je bil naš moralni in finančni neuspeh, a hkrati izjemno dobra lekcija. Avstrijci namreč nadvse cenijo vse, kar je lokalnega izvora, zato v Avstriji naših izdelkov niso kupovali. Jih pa imajo zelo radi, ko jih kupijo tu, na morju, pri nas, saj tu doživijo poletje, in s soljo odnesejo domov vtise o počitnicah in prijaznih ljudeh, ki so jih tu srečali. Domov odnesejo zgodbo. Nas pa so tako naučili, da še bolj ljubimo lokalno,« pripovedujeta Sanja in Mitja.

Lani so v Sečoveljskih solinah najeli solno polje, ki ga poleti obdeluje vsa družina, Mitjev oče je zadolžen za prodajo in skorajda ni domačina in turista, ki ne bi poznal njegove stojnice na piranski tržnici. Tam se res dobro meri uspeh turizma in sezoni zadnjih dveh let sta bili izjemno uspešni. Njihova sol je prisotna tudi v Mercatorjevi liniji 'Radi imamo domače', v več manjših lokalih, v njihovi trgovinici in seveda na spletni strani Fina Isolana. Zadnja v nizu sedmih vrst soli je Tartufa nera, kjer so solnemu cvetu dodali tartufe in ta sol je tudi prejemnica nagrade Great taste.

Sol je, pravijo, začimba življenja. A je pomemben del vsake hrane in tu se moramo, kot nas vabi Sanja, prepustiti domišljiji. Tako, kot se domišljiji in spontanosti prepuščajo vsi Kolmanovi takrat, ko izumljajo nove recepture in mešanice. Soli, sladkorju in čajem dodajajo samo najbolj kakovostna mediteranska zelišča in čutiti je, da je njihovo vezivo ljubezen do dela in medsebojno razumevanje.

Več o njihovi družinski zgodbi pa v pogovoru z Natašo Benčič na spodnji povezavi.