Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Pri nakupu zelenjave pogosto prisegamo na nakup iz bio oziroma eko pridelave. Izredno pomembna je tudi pot, ki jo zelenjava porabi, preden se znajde na našem krožniku, saj krajša, kot je, bolj sveža je. Marsikdo v Kopru in okolici se pri tem počuti privilegiranega, saj mu lahko zelenjavo iz zaledja Slovenske Istre pripeljejo kar na dom.

Luka, čeprav vas spremljam že nekaj časa, sem na povabilo k pogovoru počakala. Izbrala sem čas, ko se zemlja pripravlja k počitku, zdelo pa se mi je, da si boste zdaj, v hladnejšem delu leta, lahko oddahnili tudi vi … Sem razmišljala v pravi smeri?

Delovno obdobje je res počasi za nami, nekaj stvari je treba še urediti, par gredic zasaditi, ... Glavno delo je res za nami, prihaja počitek. Fizičnega dela bo manj, je pa treba narediti pregled pretekle sezone in načrte za naprej. Tako da čisto mirovali ne bomo.

Luka Belič je mikro kmetijo Freško zagnal pred tremi leti. Foto: Osebni arhiv
Luka Belič je mikro kmetijo Freško zagnal pred tremi leti. Foto: Osebni arhiv

Freško je mikrokmetija v slovenski Istri. Kaj pomeni izraz 'mikrokmetija'? Ali to označuje njeno velikost?

Tako je. Človek ob tej besedni zvezi takoj razume, da to ni kmetija na 150 hektarjih, trenutno obdelujemo 1200 kvadratnih metrov. Marsikateri kmet bi ta prostor uporabil samo za obračanje traktorjev in za hrambo priključkov. Mi pa obdelujemo veliko pestrost različnih zelenjav.

Zgodbo ste začeli pred tremi leti … Kakšna je vaša ideja obdelovanja zemlje, kaj vas vodi, s kakšno idejo ste zagnali Freško?

Ta način, s katerim obdelujem zemljo, me je najbolj pritegnil. Spoznal sem ga na ameriških platformah. Gre za ličen način obdelovanja zemlje, ki ima zelo poglobljeno ozadje, skrb do zemlje in njeno obnovo. To je namreč vsesplošno kmetijstvo v zadnjih 100 letih precej zanemarilo … Zadane cilje še uresničujemo, novih si ne postavljamo, ker bo še za zadane potreben čas. Spoznavamo se še s trgom in s samo zelenjavo, oživljamo biodiverziteto. To pa je proces, za katerega je potrebnega več časa.

Se glasba in kmetovanje izključujeta ali dopolnjujeta?

Oboje, vidim ju kot jin in jang. Kmetijstvo je bazirano na jutranje ure, zgodnje vstajanje, disciplinirano življenje, odvisen si od vremena, škodljivcev. Glasba pa ti, nasprotno, pusti več svobode, bolj odprtih rok … Je pa res, da ko prideš domov pozno, moraš zjutraj vseeno zgodaj vstati. Tako da včasih se tudi izključujeta. Jaz tako glasbo kot kmetijstvo dojemam kot umetnost. Sploh ta način kmetijstva, ki ga uporabljam, ker ne uporabljam skoraj nič strojev, se zelo igramo z mikroorganizmi, z zdravjem zemlje, barvami, vzorci … se da črpati glasbeno plat tudi iz kmetijstva.

Vaša zelenjava je del letošnjega nagrajenega Istrskega zajtrka, kako ste dojeli to nagrado?

Radi se povezujemo. Nisem prepričan, da je ravno naš paradižnik pripomogel k nagradi, si pa želim, da bi bilo tako!

Po novem se vas najde tudi v Kopru, v trgovini Ekola ponujate sveže mikrozelenje z okusom redkvice.

Tako je. Marsikdo mikrozelenje pozna kot dekorativni dodatek pri prestižnih jedeh. Ljudje pa ne vedo, da ima mikrozelenjava ogromno vitaminov in antioksidantov, ki so kdaj tudi do petkrat ali celo desetkrat bolj izraziti kot pri odrasli zelenjavi. Ljudje bi to lahko konzumirali kot dodatek k juhi ali solati.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhete tu:

Mikrokmetijo Freško vodi Luka Belič