Foto: Iztok Pipan
Foto: Iztok Pipan

"Glasba je bila v mojem življenju že od majhnih nog. Pri nas se je vedno pelo, starša sta bila aktivna člana različnih zborov, prav tako stari oče in širša družina. Imela sem srečo, da se je ravno v času mojega obiskovanja novogoriškega vrtca pod mentorstvom vzgojiteljice Martine Madon formiral vrtičkarski pevski zborček, ki sem se mu komaj triletna z velikim navdušenjem pridružila in nato nadaljevala pri zborčku vrtca v Braniku, ki se je prav tako formiral ravno v času, ko sem ga obiskovala. V osnovni šoli sem začela z obiskovanjem pouka flavte pri profesorju Matjažu Šurcu, ki ima veliko zaslug, da mi je postajal glasbeni svet vedno bolj všeč. Predstavil mi je tudi druge zvrsti glasbe in mi večkrat govoril, da nisem za 'pleh' muziko, zato me je usmeril v šolski jazz band, kjer sem lahko razvijala svojo kreativnost,« je o obdobju, ko ji je bila glasba zgolj v veselje in še ni razmišljala o profesionalem petju, povedala 28-letna Gaja Sorč. Ljubezen do klasičnega petja ji je prebudil profesor Marjan Trček na Glasbeni šoli Rakovnik.

Goriška sopranistka v radijski oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju s časnikom Primorske novice, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo prisluhnili pogovoru z Gajo Sorč in njenim izvedbam skladb, ki jih je goriška sopranistka posnela v obdobju od 2017 do 2019.

Simpatična in zgovorna Gaja je zato šolanje solopetja nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki ga je tudi uspešno zaključila pri profesorici Barbari Jernejčič Fürst, trenutno pa se izobražuje pri Alenki Slokar Bajc. Svoj pevski talent je preizkušala v različnih projektih in nastopala s sestavi, kot so Nova filharmonija, zbor ProVox, goriški oktet Vrtnica, Ljubljanski partizanski pevski zbor, Simfonični orkester Domžale – Kamnik, Pihalna godba Laško. V okviru Akademije za glasbo je oblikovala številne vloge, med njimi vlogo Papagene v Mozartovi Čarobni piščali in vlogo Flore v Brittnovem Obratu vijaka, nastopala je tudi v Mini Operi in Mini Operi II. Debitirala je v vlogi Hmeljske princese v istoimenski opereti Radovana Gobca, odpela vlogo Julije v istoimenski operi Aleša Makovca. Letos poleti se je na prestižni Berlin opera academy predstavila v vlogah Nelle in Laurette v Puccinijevem Gianniju Schicchiju. K sodelovanju so jo povabili tudi pri postavitvi nove slovenske opere Hiša usmiljenka Tomaža Sveteta, v katerih je poustvarila vlogi Minke in Tine.

Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu

"Zelo rada imam malce bolj 'žalostno glasbo'. Zelo so mi pri srcu arije, 'v katerih se umira'. Mogoče zaradi drame. Predvsem pa se me dotakne čudovita glasba, ki velikokrat para srce. Od skladateljev mi je najbolj všeč Puccini. Sicer pa bi rada oblikovala čim več glasbeno scenskih projektov in morda se kmalu pojavi spet kak muzikal, ker se tega iskreno veselim,« je še dodala goriška sopranistka, ki ji že v soboto, 27. novembra bo 20.30 lahko prisluhnete v Občinskem gledališču Giuseppe Verdi v Gorici v okviru projekta »Lepota, ki združuje," v katerem se bo predstavila z izborom arij iz Mozartove Figarove svatbe.

Seveda Gaja pogosto prisluhne tudi ostalim glasbenim zvrstem, saj pravi, da je po duši rokerica. Rada hodi na sprehode v naravo, rada ima tudi fitnes in funkcionalno vadbo.