Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Poznamo 54 vrst galebov, večina jih gnezdi na sladkovodnih rekah, prodiščih, njivah. V Sloveniji imamo zabeleženih trinajst vrst galebov, gnezdijo pa le tri. Da se ptice pojavljajo v naseljih, je popolnoma naraven proces. V Sloveniji že od leta 1999 beležimo pojavljanje galebov v mestih. Prvi tak primer je bilo gnezdenje rumenonogega galeba v Sežani. Leta 2005 se je pojavil tudi v Mariboru, leta 2012 pa še v Ljubljani. Res pa je, da so v Kopru živeli že veliko prej. Galebi prebivajo v vseh obmorskih mestih, kjer imajo tudi svoja gnezdišča na ravnih površinah ali dimnikih, balkonih. Še najraje pa imajo ravne površine stavb z razsutim prodom. To so nekakšne alternative njihovim naravnim gnezdiščem. Njihovo gnezdo je skupek nametanih vej in ni niti približno podobno gnezdu, kot si ga predstavljamo. Koliko jajc bo odložila samica, je odvisno od prehrane v okolici. Če bo te več, bo imela tri do štiri mladiče. Če pa je hrane manj, bo parček imel enega ali dva mladiča. Lahko se pripeti, da jih bo imel tudi več, vendar običajno mlajši poginejo. Galebi so zelo dobri in zaščitniški starši. Večinoma se prehranjujejo z ribami.

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Rumenonogi galeb, ki ga najpogosteje srečujemo v obalnih mestih, je velik oportunist. Je vsejed, poje vse, od malih vretenčarjev, žuželk, do rib, v zadnjih letih pa najpogosteje posega po naši zavrženi hrani. Zato rad obiskuje tudi smetišča. Najraje se zadržuje na mestih, kjer človek odvrže hrano. "Človek je galebov največji naravni sovražnik."

V zadnjih letih beležimo, predvsem na Obali, precej nezakonitega lova na rumenonoge galebe, predvsem z zračnimi puškami. "V marcu smo imeli poškodovanega galeba, ki ga je oskrbel veterinar Peter Maričič. Ptica je bila po mesecu rehabilitacije spuščena nazaj v naravo. Za druga dva ustreljena galeba v Izoli pa je bila zračna puška usodna," pove varstvena ornitologinja Tjaša Zagoršek pri DOPPS in nadaljuje: "Ljudi moti marsikaj, ne le oglašanje galebov. Moramo se zavedati, da narava ni sterilen prostor, je živa. Na prvem mestu je prehranska veriga. V njej živi vse, od najmanjše mušice do velikega galeba ali medveda."

Kaj je še povedala Tjaša Zagoršek v pogovoru z Loredano Vergan, izveste s klikom na posnetek.

Živalski blues je na sporedu vsako sredo ob 10. uri