Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Danes, malo po deveti uri, se je v naši hiši oglasil alarm. Če smo se zaposleni najprej nekoliko spogledovali, smo takoj zatem ravnali tako, kot vemo, da moramo. Odšli smo iz stavbe in se pred njo zbrali na za to predvidenem mestu. Šele tam smo izvedeli, da gre za vajo.

Erik Markežič, vodja preventive pri Gasilski brigadi Koper, je po koncu povedal: "Vaja je simulirala požar v tehničnem prostoru, ena oseba je pri gašenju ostala ujeta. Sprožil se je alarm na avtomatskem javljalniku, varnostnik je dobil alarm na centrali, sprožil se je splošni alarm, dvigalo je ostalo v pritličju. Vsi so se uspešno evakuirali iz objekta, tako da je bila vaja uspešna."

Namen vaje je preveriti tudi najšibkejše točke. Kje bi se dalo še kaj izboljšati? Poročilo je podal vodja vaje, Nikola Rivič: "Pohvalno, da nihče ob našem prihodu na lokacijo ni bil v napoto. Super bi bilo, da bi takoj, ko pridemo na lokacijo, odgovorna oseba prišla do vozila in razložila, kaj se dogaja. Pomembno je posredovati čim več informacij, torej, kaj se je zgodilo, kje gori, če se kakšno osebo pogreša … Če, recimo, vemo, da gori, kjer je elektrika, ne bi gasili z vodo, ker stremimo k temu, da ne delamo dodatne škode. V vašem primeru bi torej gasili z ogljikovim dioksidom."

Tim Atlanti iz RTV službe za varnost pa je razložil, čemu sploh vaja, ki je prekinila tudi program v živo: "To počnemo, ker je to obvezno po zakonu, vsi bi morali vsaj enkrat letno narediti tako vajo, da znamo v primeru kakšne sile hitro in učinkovito, predvsem pa varno zapustiti delovni prostor."

Veliko časa in požrtvovalnosti je potrebno, da so gasilci tako dobro usposobljeni, kot so. Fantje so tudi letos vajo opravili odlično, "požar" je bil hitro pogašen in ponesrečenec rešen. Gasilci, hvala, ker ste!